Novi kandidat za državni bankrot u eurozoni je Cipar?!

Novi kandidat za državni bankrot u eurozoni je Cipar?!

Foto: AFP

CIPAR bi mogao biti sljedeći kandidat za bankrot u eurozoni, nakon eksplozije koja je uništila glavnu državnu elektranu. Već sad se procjenjuje da obnova stajati više milijardi eura, a Cipranima ne ide na ruku ni to što su pupčanom vrpcom vezani s grčkom ekonomijom, trenutno najugroženijom u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deutsche Welle prenosi da Cipar nema novac za obnovu elektrane koji bi zemlji osigurao kakvo-takvo funkcioniranje gospodarstva, a nema spasa ni od ostavke Vlade, da se slučajno odluče na taj potez. Stanovnici jugoistočnog europskog otoka imaju još razloga za paniku: ciparske banke još uvijek drže državne obveznice koje im je u vrijednosti od oko 20 milijardi eura izdala vlada u Ateni, a ako dođe do reprogramiranja grčkog duga, izgubile bi doslovno milijarde.

Šokira to što je Cipar, od idilične i prosperitetne zemlje, u duboku krizu upao u svega tri tjedna, odnosno otkad je došlo do eksplozije u elektrani. Preko noći je ojačao prosvjedni pokret i već se nagađa da bi Ciprani mogli masovno na ulice, kao i Grci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara