Predrag Matić za Index: Objavit ćemo registar i raditi na resocijalizaciji branitelja

Foto: vlada.hr

S NOVIM hrvatskim ministrom branitelja, legendarnim vukovarskim braniteljem Predragom Matićem, razgovarali smo nakon što je u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti obavljena primopredaja dužnosti između dosadašnjeg ministra Tomislava Ivića i novoimenovane ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić te ministra branitelja Predraga Matića.

Matić se i ranije zalagao za objavu registra hrvatskih branitelja, a danas nam je dao definitivnu potvrdu da će se to dogoditi.

"Nema razloga da registar ne bude objavljen. Ne znam zašto bi to bila tajna, niti sam sreo iti jednog branitelja koji bi bio protiv toga. Uvažavam doduše da neki misle da ne bi trebalo sve svima biti dostupno. Uostalom, registar objavljen još prošle godine, ja ga nikada nisam otvorio. I nikada ne bih. Jer osobno me to ne zanima", kaže nam Matić objašnjavajući kako nije bitno da građani imaju uvid u registar, već da to imaju institucije i zapovjednici postrojbi.

U registar bi mogli ući Uskok, MUP, Dorh, Ministarstvo obrane i zapovjednici postrojbi

"Zapovjednik bi morao moći ući u registar i vidjeti tko je pripadao kojoj postrojbi, i koliko ih je u pojedinoj evidentirano. Također, registar bi morali moći kontrolirati institucije kao što su Ministarstvo obrane, Uskok, Dorh, MUP, a ne bi trebao služiti tome da ga primjerice ja mogu provjeravati", kaže nam novi ministar branitelja. Uostalom, dodaje Matić, zalagat će se i za to da se objavi i niz drugih registara. "Ovdje govori o primjerice registru korisnika poljoprivrednih poticaja, ali i primatelja socijalne pomoći. Pa da vidimo i te registre, a ne da pojedinci u Mercedesima dolaze po svojih sto kuna pomoći", kaže nam Matić.

"Branitelji se nisu borili zato da netko cenzurira novinare"

Matića smo pitali i o buri koja se digla na Prisavlju nakon objave priloga novinara Hrvoja Zovka u središnjem Dnevniku HTV-a na 20. obljetnicu pada Vukovara o tome kako je prvi predsjednik Franjo Tuđman spriječio evakuaciju civila iz ratom zahvaćenog grada.

"Radi se o prilogu koji je objavljen i prije nekoliko godina i tada nije izazvao pozornost. Novinari su tu da objave što je istina i meni nije jasno koji je na kraju krajeva problem otići do Dedakovića te ga pitati o autentičnosti te snimke", kaže nam Matić složivši se s nama i kako je simptomatično da Dedaković nije ni zanijekao autentičnost snimke."Branitelji se nisu borili zato da netko cenzurira novinare i možebitnu istinu", zaključuje o toj temi.

Agresija s ratnim zločinom

Komentirajući mogućnost povlačenja tužbe za genocid protiv Srbije, Matić se tu slaže sa stavom predsjednika Ive Josipovića, objašnjavajući kako ni genocid u Srebrenici, koji je bio evidentan, nije prošao. "Možda se dogovorim i time dobijemo puno više nego tužbom. Vjerojatno obje strane, i hrvatska i srpska, imaju dobre argumente, ali i Srebrenica ih je imala pa kvalifikaciju genocida nisu dobili". ističe.

Prema njegovom mišljenju, možda bismo ipak više dobili kada bi išli na kvalifikaciju agresije s ratnim zločinom. "Najbliže genocidu u Hrvatskoj što se dogodilo to je bilo u Škabrnji. I ako definicija genocida u ovoj tužbi ne bi prošla, to bi stvorilo nove frustracije među Hrvatima", objašnjava nam Matić.

Resocijalizirati branitelje i vratiti ih u društvo

No, njegov prvi potez, ipak, kako kaže, neće biti objava registra. "Prvi potez će biti snimanje situaciju. Uostalom, i hrvatski branitelji su ušli u 21. stoljeće pa neke stvari treba modernizirati. U planu nam je i pronaći i otvoriti dom ili rehabilitacijski centar za hrvatske branitelje i na taj način im također pomoći", ističe Matić te dodaje: "Branitelje treba resocijalizirati i vratiti ih u društvo. Treba im dati mjesto na kojem zaslužuju biti. Potrudit ću se da im vratim osmijeh na lice i da budu opet ponosni kao i tih 90-ih godina", obećava Matić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara