HND: Šprajcova smjena je nelegalna!

Foto: Biljana Gaurina, Dragan Matić / Cropix

"KADA ĆE više taj Sabor...da se mogu početi mijenjati zakoni protiv slobode i demokracije...i zajedno s njima oni koji provode politički progon. Ubijaju istinu!", napisao je na svom Facebook profilu Ranko Ostojić, glavni pretendent na mjesto ministra unutarnjih poslova komentirajući smjenu Zorana Šprajca kao urednika Dnevnika.

"Ovo se sasvim sigurno može nazvati udarom na slobodu medija", naglasio je čelnik HND-a Zdenko Duka dodajući kako je Šprajc zapravo bio izazvan odgovoriti nekim članovima Programskog vijeća HRT-a. Duka naglašava kako je uvjeren da je prilog o Vukovaru odrađen na profesionalni način, kao što je profesionalno i korektno odrađen i Šprajcov odgovor.

"Reakcija Šprajca sasvim je u skladu s njegovim integritetom urednika i novinara i to podržavam", rekao je Duka za Index komentirajući nedjeljni "sporni" prilog.

Kovačevićeva muljaža

Ogranak HND-a na HTV-u oštro je danas osudio "nelegalnu i netransparentnu" smjenu urednika središnjeg Dnevnika HTV-a Zorana Šprajca i Stipe Alfiera te izricanje mjere Opomene pred otkaz Zoranu Šprajcu.

"Provjeravajući navode iz hitre i hitne Odluke Uprave HTV-a, potvrđeno nam je da ni Zoran Šprajc ni Stipe Alfier nisu pozvani na očitovanje ni u Pravnu službu, ni pred Etičko povjerenstvo, iako se u obrazloženju Uprave tvrdi kako je Zoran Šprajc povrijedio stavke iz Etičkog kodeksa HRT-a", istču iz HND-a.

Iz Novinarskog društva kažu kako se možda odgovor za nelegalnost donošenja Odluke Uprave može tražiti u činjenici da je "sporni" prilog puna dva i pol sata prije emitiranja odobrio glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević.

"Pred brojnim je svjedocima neke dijelove 'Šprajcova obraćanja' sam prekrajao te potom dao i odobrenje za njegovo objavljivanje. Zašto je i kada promijenio mišljenje, sad bi sam mogao objasniti javnosti.

Uprava HRT, pak, javnosti bi trebala odgovoriti zašto i po kojem kriteriju i glavni urednik HTV-a i v.d. glavnog urednika IP HTV-a ne odgovaraju zbog, kako stoji u njihovu priopćenju javnosti 'neprimjerenog i neprofesionalnog' čina urednika središnjeg Dnevnika HTV-a", pitaju iz HND-a.

Ogranak HND-a na HTV-u ponovno upozorava na dvostruke kriterije Uprave i Ravnateljstava HRT-a. Ističu kako je zanimljivo da Uprava HRT-a spornim nije doživjela, a kamoli da je promptno smijenila donedavnog ravnatelja HTV-a Mislava Stipića, trenutno na funkciji glavnog tajnika HTV-a, kada se on u travnju 2011., u središnjem Dnevniku HTV-a, obračunao s predsjednicom NO HTV-a Silvijom Luks.

Za neprofesionalizam unutar IP-a HTV-a odgovoran je Dražen Miočić

"Ogranka HND-a na HTV-u smatra da nijedan urednik Dnevnika ne smije program javne televizije privatizirati i obračunavati se ni sa kim, pa ni s članovima Programskog vijeća HRT-a, čak i kad oni krše ovlasti koje su im na raspolaganju.

No, to ne umanjuje nelegalnost i ishitrenost Odluke Uprave HTV-a koja istodobno, usprkos prošlotjednom traženju Ogranka HND-a pri HTV-u da se Hloverka Novak Srzić ukloni s ekrana uslijed optužbi Vladimira Šelebaja da je radila za konkurentsku televiziju, što su podržali članovi Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a Ivo Goldstein, Nada Zgrabljić-Rotar i Silvija Luks, ništa nije poduzela da bi riješila tu, sigurno važniju 'zloupotebu prostora javne televizije'", navode.

Kako su istaknuli, sve je još jedna potvrda krajnjeg neprofesionalizma unutar Informativnog programa HTV-a za koji najodgovornijeg drže v.d. urednika tog programa Dražena Miočića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara