Novi ministar zdravstva najavio reformu: Otkrio što će ukinuti

Novi ministar zdravstva najavio reformu: Otkrio što će ukinuti

Foto: FAH

NOVI ministar zdravstva Dario Nakić najavio je racionalizaciju sustava, ali kaže da neće biti smanjivanja prava pacijenata. Za HRT-ov radio Zadar  je tako najavio da će se troškovi smanjivati tamo gdje treba.

Također je najavio i promjene u sustavu zdravstvenog osiguranja ističući kako je reforma u zdravstvu neizbježna.

"Cilj je poboljšati kvalitetu, one troškove koji su nepotrebni kanalizirati tamo gdje treba. Bit će promjena i u sustavu zdravstvenog osiguranja, onaj standard koji mora biti zagarantiran u sustavu osnovnog osiguranja ostaje, a nekakvi nadstandardi će se nuditi na druge načine ugovaranja", kazao je novi ministar.

Otkrio što misli o kanadskom sustavu zdravstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako je najavio i reorganizaciju objedinjenih hitnih bolničkih prijema koji su lošom organiziranošću i sporošću, kaže, veliki problem.

Tražit će se i ukidanje Zakona o sanaciji zdravstvenih ustanova što znači da se bolnice ponovo vraćaju pod okrilje županija, sanacijski upravitelji postaju prošlost, a na čelo bolnica vraćaju se ravnatelji, stručni ljudi izabrani na natječajima, a ne kao do sada imenovani od strane Vlade.

"Zakon o sanaciji promašen je model koji je dugove bolnica sanirao s 5 milijardi kuna, a već godinu dana nakon stvoren je novi dug od milijardu i pol. Koliki je ove godine dug tek ćemo vidjeti", rekao je ministar Nakić koji je najavio i razvoj sustava palijativne skrbi te vraćanje značaja i dostojanstva primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Na pitanje što misli o kanadskom zdravstvu ministar Nakić je kazao kako je naš zdravstveni sustav bolji i prilagođeniji uvjetima u kojima živimo od kanadskog, ali uvijek može biti i bolji, poručio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara