"Novi muzej" u Berlinu otvara se 2009.

BERLINSKI "Novi muzej", smješten na "otoku muzeja" upisanom u baštinu UNESCO-a, otvorit će vrata 2009. nakon radova koje vodi britanski arhitekt David Chipperfield, objavila je ovih dana uprava pruskih muzeja.

Ovaj muzej, djelomično uništen u 2. svjetskom ratu, bio je od tada otvaran za javnost samo povremeno. Do 1. srpnja organizirani posjeti omogućuju da ga se posljednji put vidi u tom stanju.

"Novi muzej" je sredinom 19. stoljeća sagradio Friedrich August Stueler, a obnovljena postava obuhvatit će berlinski egipatski muzej i prethistorijsku zbirku, koje se trenutno nalaze u četvrti Charlottenburg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Troškovi obnove iznose oko 233 milijuna eura, a izdvajaju se iz državnog proračuna.

"Otok muzeja", koji se nalazi na istočnom kraju poznate Avenije Unter den Linden, u nekadašnjem istočnom Berlinu, poznat je po nekoliko velikih muzeja, od kojih je najvažniji Pergamski muzej sa svojom kolekcijom babilonske umjetnosti.

Veliki radovi na obnovi započeli su nakon ujedinjenja 1990. "Stara nacionalna galerija", posvećena njemačkom slikarstvu 18. i 19. stoljeća, ponovo je otvorila vrata 2001. godine. "Bodemuseum", koji obuhvaća kolekcije antičke i bizantske umjetnosti, trebao bi se otvoriti 2006. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara