Novi način liječenja mogao bi otkriti skriveni virus AIDS-a

NOVI pristup liječenju AIDSa koji predviđa dvije faze istjerivanje virusa na vidjelo i potom njegovo ubijanje otrovnim antitijelima mogao bi predstavljati prvu nadu u mogućnost nadzora zaraze AIDSom tijekom cijelog života, objavili su američki znanstvenici.

Tehnika lociranja i ubijanja neaktivnih imunih stanica zaraženih HIV-om djeluje na miševima i uskoro će se isprobati na majmunima, rekli su istraživači sa sveučilišta California iz Los Angelesa (UCLA).

To ne bi bio lijek, ali bi moglo pomoći ljudima da prestanu uzimati snažne koktele lijekova koji mogu držati virus po strani, ali uzrokuju ozbiljne nusposljedice, od proljeva do srčanih bolesti.

"Naši rezultati pokazuju mogućnost da se HIV istjera iz skrovitih mjesta u tijelu", izjavio je Jerome Zack s instituta za AIDS sveučilišta UCLA.

Visokoaktivna antiretrovirusna terapija (HAART) može zaražene HIV-om održavati zdravima desetljećima, ali nije učinkovita kod latentnih virusa, koji mogu vrebati unutar imunih stanica godinama, a možda i cijeli život.

U rujanskom izdanju časopisa Immunity, Zack i njegovi kolege napisali su da su stvorili sistem u dvije faze koji predviđa da se najprije djelomično aktiviraju stanice u kojima se virus skriva, poslije čega se uništavaju prije nego što virus uspije pobjeći.

Oni napadaju T-stanice koje miruju. T-stanice su stanice imunološkog sustava koje HIV najčešće napada, a one mogu ostati neaktivne dugo vremena.

Kad su neaktivne, lijekovi protiv HIV-a ne mogu ih pronaći i djelovati protiv virusa koji je u njima.

"Otprilike u jednoj od milijun T-stanica nalazi se latentni virus AIDS-a kojem antiretrovirusni lijekovi ne mogu ništa", rekao je Zack. "Kako bi on postao vidljiv, i podložan napadu, morate ga aktivirati", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosadašnji pokušaji da se to učini bili su neuspješni jer aktiviranje svih T-stanica u pacijentovu tijelu može uzrokovati potencijalno smrtnu bolest.

Zato su Zack i njegovi suradnici upotrijebili dvije tvari kako bi samo djelomično aktivirali T-stanice, interleukin-7 (IL-7) i prostratin.

"Oni djeluju na određeni smjer aktivacije, ali ne pokreću stanice u potpunosti", rekao je Zack.

U tom trenutku ispaljuju "navođeni projektil" - antitijelo na koje je zalijepljena molekula toksina difterije.

"Budući da je antitijelo povezano s molekulom toksina, upada u stanicu, koju toksin ubija prije nego što se stvori mnogo virusa", objasnio je Zack.

Taj je postupak bio uspješan na miševima, kod kojih je očistio 70 do 80 posto svih latentnih T-stanica, a da pritom nije pogreškom napadao zdrave stanice, što je vrlo važno postignuće, ustvrdio je znanstvenik.

No s HIV-om je teško eksperimentirati na životinjama, jer je to virus koji ljude napada na poseban način. Zato će idući korak u istraživanju biti na majmunima zaraženim umjetno stvorenim ljudsko-majmunskim virusom nazvanim SHIV.

No Zack ne vjeruje da bi taj postupak mogao ponuditi kompletno izlječenje, jer se vjeruje da se HIV skriva i na drugim mjestima, uključujući i neke moždane stanice. On bi se mogao ponovno aktivirati ako bi se potpuno prestalo s tretmanom HAART, ali Zack smatra kako bi se HAART mogao obustaviti na više godina, pa čak i desetljeća, bez posljedica po zdravlje.

(Hina) dam dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara