Novi ruski premijer Mihail Fradkov - stručnjak za međunarodnu trgovinu blizak službama sigurnosti

NOVI ruski premijer Mihail Fradkov, čije je imenovanje u petak potvrdila Duma, stručnjak je za vanjsku trgovinu koji je obnašao mnoge dužnosti u inozemstvu i kojeg se smatra bliskim službama sigurnosti.

Taj je rastom nizak 53-godišnjak vrlo slabo poznat u javnosti, ali ima veliko profesionalno iskustvo u mnogim područjima - od međunarodne trgovine i fiskalne kontrole, do savjetovanja oko sigurnosti ili osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Postavši 1973. inženjer s 23 godine, Fradkov postaje savjetnik za gospodarstvo u sovjetskom veleposlanstvu u Indiji, što je u SSSR-u bila pozicija nezamisliva za nekoga tko dolazi iz "obične obitelji", osim ako nije povezan s KGB-om, tvrde stručnjaci. Nakon 1975. posvećuje se vanjskoj trgovini, pa je 90-ih boravio u Ženevi kao trgovački predstavnik Rusije. Dolaskom na vlast Vladimira Putina okreće se sigurnosnim pitanjima i do 2001. radi u ruskom Vijeću sigurnosti. Dvije godine potom upravlja poreznom policijom, a to razdoblje ostat će zapamćeno po brojnim upadima agenata u maskirnim odijelima u urede velikih tvrtki. Posljednjih gotovo godinu dana proveo je u Bruxellesu kao predstavnik Rusije pri EU.

"Dobar administrator, pažljiv i uglađen", najčešći su opisi kojima bivši kolege ocrtavaju Fradkova, uz napomenu da je riječ o opreznoj i vrlo povučenoj osobi.

Analitičari kažu da će taj lojalni "tehnokrat" imati ponajprije "tehničku" ulogu na čelu vlade, odnosno da će mu zadatak biti provoditi politiku koju odredi Kremlj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara