Novi sindikat i radnici bivšeg TDZ-a traže pomoć od savjetnika Predsjednika Republike

PREDSTAVNICI Novog sindikata i radnika bivše Tvornice duhana Zagreb (TDZ) zatražili su danas od savjetnika Predsjednika Republike Siniše Tatalovića i Dubravka Radoševića pomoć u mirnom rješavanju njihova problema, budući da već više od sto dana prosvjeduju tražeći poništenje pretvorbe i privatizacije kojom je TDZ dospio u većinsko vlasništvo Tvornice duhana Rovinj (TDR).

Novi sindikat, podsjetio je njegov čelnik Mario Iveković, pokrenuo je niz radnih kaznenih i upravnih postupaka, no do danas nema niti jedne presude, iako je za radne sporove protekao rok od šest mjeseci u kojem su prvostupanjske presude u radnim sporovima već morale biti donesene.

Istovremeno je TDR protiv radnika podnio tužbu za ometanje posjeda i u rekordnom roku dobio je nepravomoćnu, ali ovršnu presudu, a u idućih mjesec dana i rješenje o ovrsi, rekao je Iveković dodajući da je rješenje o ovrsi donio sudac koji radi u parničnom odjelu suda, iako Općinski sud u Zagrebu ima ovršni odjel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrhunac nepravde i bezakonja je višemjesečno odbijanje suca da prihvati činjenicu kako je Novi sindikat preko tri mjeseca u mirnom posjedu u TDZ-u, gdje prostor čuva za svoje članove da bi se imali kamo vratiti ako dobiju radne sporove", tvrdi Iveković.

Iako se radi o industrijskoj akciji sindikata, postupak se vodi protiv članova sindikata pojedinačno, čime se krše odredbe međunarodnih konvencija o pravu na sindikalno organiziranje.

Novi sindikat ne može dopustiti takvo nasilje pravosuđa, te nema namjeru postupati po sudskom rješenju o ovrsi koje protiv Novog sindikata nije niti doneseno, te će fizički braniti svoj mirni posjed u TDZ-u, sve dok ne postoji pravomoćno ili ovršno rješenje koje bi se odnosilo na Novi sindikat, poručio je Iveković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara