Novi slučaj prijenosa koronavirusa s kune na čovjeka na farmi u Nizozemskoj

Novi slučaj prijenosa koronavirusa s kune na čovjeka na farmi u Nizozemskoj
Ilustracija: EPA

NIZOZEMSKO ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je danas o drugom slučaju prijenosa koronavirusa s kanadske kune na čovjeka na farmi na kojoj se životinje uzgajaju radi izvoza krzna.

Ministrica Carola Schouten izvijestila je parlament o prvom slučaju zaraze radnika na farmi kuna prošlog tjedna, priznavši da su smjernice ministarstva u kojima je stajalo da ljudi mogu zaraziti životinje, ali ne i obrnuto bile pogrešne. Istaknula je ujedno da je rizik prijenosa virusa izvan farme prema mišljenju Nacionalnog instituta za zdravstvo "zanemariv". U današnjem pismu parlamentu o drugom slučaju prijenosa virusa s kanadske kune na čovjeka ponovo je citirala to mišljenje instituta.   

Koronavirus je prvi put registriran na farmama kuna u travnju

Koronavirus je prvi put registriran na farmama kuna u travnju, nakon što su čuvari primijetili da pojedine životinje imaju teškoća s disanjem.

Krzno kanadske kune prodaje se na kinesko, korejsko, grčko i tursko tržište, podsjeća Reuters.

147 radnika klaonice tvrtke Vion u Groenlou pozitivno na koronavirus

Odvojeno su nizozemske vlasti u nedjelju izvijestile da je 147 radnika klaonice tvrtke Vion u Groenlou pozitivno na koronavirus. Vlasti su prošlog petka zatvorile klaonicu i uputile u karantenu 600 radnika.

Vion ima klaonice u Nizozemskoj i Njemačkoj, zapošljava ukupno 12 tisuća radnika, a godišnje ostvaruje prihode od 5,1 milijardu eura. U klaonicama u Njemačkoj zaraza je utvrđena kod više desetaka radnika.

Sindikati: Uzrok širenja virusa valja tražiti u lošem stambenom smještaju radnika

U udruzi nizozemskih sindikata FNV smatraju da uzrok širenja virusa valja tražiti u lošem stambenom smještaju radnika. Mnogi radnici su doseljenici i žive zajedno u skučenom prostoru. U većini slučajeva smještaj im osiguravaju agencije za zapošljavanje, često u Njemačkoj.

Gradske vlasti pozvale su Vion i agencije za privremeno zapošljavanje da poboljšaju smještaj radnika kako bi mogli sigurno poštovati mjere karantene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara