Novi sukobi u Hong Kongu nakon zabrane maski, prosvjednici podmetali požare

Novi sukobi u Hong Kongu nakon zabrane maski, prosvjednici podmetali požare
Foto: EPA

PROSVJEDNICI su podmetali požare, podizali barikade i razbijali izloge u nekoliko četvrti Hong Konga nakon što je čelnica tog teritorija zabranila nošenje maski za lice.

Uništeno je nekoliko postaja podzemne željeznice i razbijeni su prozori kontrolnih soba u koje su demonstranti bacali vodu.

Policija ispalila suzavac

U trgovačkoj četvrti Causeway Bay skupina je zapalila ulaz u postaju i formirala živi zid kako vatrogasci ne bi mogli ugasiti vatru.

Policajci su ispalili suzavac i istaknuli zastave koje upozoravaju demonstrante da će početi ispaljivati gumene metke ako se ne raziđu.

Hongkonška čelnica Carrie Lam u petak je izvanredne ovlasti, koje datiraju iz kolonijalnog doba, iskoristila prvi put u više od 50 godina kako bi uvela mjere usmjerene na smirivanje nasilja u tom gradu pod kineskom upravom.

Lam je na konferenciji za novinare najavila da u subotu na snagu stupa zabrana nošenja maski u skladu sa zakonima o izvanrednim situacijama koji omogućuju vlastima da "donose bilo kakve propise" ako smatraju da su u javnom interesu.

Prosvjednici ipak nose maske

Brojni prosvjednici nose maske kako bi sakrili svoj identitet zbog bojazni da bi mogao biti izvršen pritisak na poslodavce da poduzmu mjere protiv njih.

Aktivist Lester Schum podnio je tužbu protiv zabrane sudu u Hong Kongu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara