Novi talibanski pravilnik: Manje unakažavajte ljude i ubijajte manje civila

Tekst: Ž.S.
Foto: AFP

NOVA talibanska vojna "pravila ponašanja" pozivaju na ograničavanje samoubilačkih napada i izbjegavanje ubijanja civila, prenosi CNN. No, američki i afganistanski vojni dužnosnici odbacuju dokument kao propagandu, nazvavši je licemjernom.

Na visokoj razini

Brošura, koju je CNN nabavio u sjeverozapadnom Pakistanu, pojavila se u ključnom trenutku borbe između trupa i militanata u Afganistanu, gdje se borbe u provinciji Helmand sve više zahuktavaju, a trupe pokušavaju uspostaviti stabilnost za nadolazeće predsjedničke izbore.

"Samoubilački napadi trebaju biti na visokoj razini i važnim metama jer se hrabri sin islama ne smije iskoristiti za nisku vrijednost i beskorisne ciljeve", piše u pravilniku.

U nastavku stoji da u takvim napadima ubijanje i ranjavanje nevinih ljudi te uništavanje njihove imovine treba biti svedeno na najmanju moguću mjeru, odnosno da se treba izbjegavati. Također piše da bi se "islamski sinovi" trebali suzdržati od unakažavanja ljudi, odnosno od rezanja i sakaćenja ušiju, nosa i usana.

Približiti se srcima

"Mudžahedini se moraju dobro ponašati i ljude tretirati primjereno, kako bi se približili srcima civilnih muslimana", također stoji u pravilniku.

Prema riječima Christine Sidenstricker, američke vojne glasnogovornice u Kabulu, primjetno je da je dokument namijenjen kao propis o tome kako bi se "loši dečki trebali ponašati". Pritom je podsjetila na činjenicu da su Talibani ubili više od 60 posto civila, da su od siječnja ubili 450 nedužnih Afganistanaca i ranili njih više od tisuću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara