ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Novi udari sindikata: Prvi već ovaj tjedan, sabotirat će i predsjedanje Unijom

Novi udari sindikata: Prvi već ovaj tjedan, sabotirat će i predsjedanje Unijom
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

SINDIKATI su na konferenciji za medije najavili nove udare na vladu.

"U srijedu i četvrtak ćemo intenzivno imati aktivnosti na Trgu svetog Marka. Tada su uži kabinet i sjednica vlade, mi to ne želimo propustiti", najavio je predsjednik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec.

Ponovio je da će na sastanku, koji bi se po najavi ministra Josipa Aladrovića trebao održati sutra, Vlada vjerojatno dati neku ponudu, koju će sindikati pak dati na referendum svojim članovima. Od Vlade traže povećanje plaće kroz izjednačavanje koeficijenta složenosti poslova na 1,406 postotna boda.

"Pojavljuju se napisi o nekima koji navodno ne podržavaju štrajk, ali oni su u manjini", dodao je.

"Na sastanke o pregovorima o osnovicama mi i dalje ne dolazimo dok se ne riješi naš problem, imamo tamo dosta kolega koji i za nas pregovaraju, mi se sve dogovaramo", rekao je Mihalinec. 

"Učitelji, nemate pravo i mogućnost odustati"

Novinarima se obratila i predsejednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Komentirala je najavu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak da će prioritet hrvatskog predsjedanja EU-om biti obrazovanje, pod sloganom "Nastavnici i učitelji budućnosti", upitavši kako možemo govoriti o ulaganju u obrazovanje kada Vlada ne želi uložiti niti jednu kunu više nego što ulaže u javne službe i ako se ignoriraju zahtjevi svih nastavnika. 

"Rezultati današnjeg štrajka su iznad 95 posto. Naravno da se želi obezvrijediti taj visok postotak, no nemojte se obeshrabriti, jedna lasta na čini proljeće. Nemate mogućnost i prava odustati, odnos prema obrazovanju se mora promijeniti. Nemamo moralno pravo odustati", rekla je Šprem.

Sabotaža hrvatskog predsjedanja Europskom Unijom

Ponovno je riječ uzeo Mihalinec.

"Glasnogovornik u Inspektoratu ima veći koeficijent od učitelja. Tako ova Vlada cijeni učitelje, to je pozicija na koje nas smješta, učitelj vrijedi upola manje nego glasnogovornik u nekom inspektoratu! To nas je izludilo", rekao je Mihalinec.

Najavio je i sabotažu hrvatskog predsjedanja Europskom unijom ako se do tada ne postigne dogovor. 

"Lajt motiv sljedećih šest mjeseci će biti, ukoliko ne riješe naše pitanje, svakodnevni prosvjedi učitelja pred Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom, ni jedan skup Europske pučke stranke se neće održati da neće biti našeg plakata, i to na jezicima zemalja da ih oni razumiju", kazao je Mihalinec.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara