Novi vođa talibana: "Američki osvajači moraju napustiti Afganistan"

Novi vođa talibana: "Američki osvajači moraju napustiti Afganistan"

Foto: Hina

NOVI vođa talibana, mula Habatulah Ahundzada pozvao je "američke osvajače" da napuste Afganistan, u prvoj poruci od imenovanja krajem svibnja, ali nije najavio veće ofenzive protiv njih ili njihovih afganistanskih saveznika.

Neuobičajeno neratoboran ton te poruke odaslane povodom završetka ramazana odgovara profilu tog vjerskog dostojanstvenika udaljenog od ratišta, što je u suprotnosti s brojnim operacijama na terenu među kojima i najnovijim napadom u četvrtak u Kabulu na policijske kadete u kojem je bilo 32 mrtvih i 79 ranjenih.

Mula Ahundzada naslijedio je 25. svibnja mulu Mansura. U "poruci američkim osvajačima i njihovim saveznicima" traži da ovi priznaju stvarno stanje umjesto da bespotrebno koriste silu, te da prekinu okupaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako poziva Amerikance i njihove saveznike da razmotre "razumnu politiku umjesto da pribjegavaju sili", dužnosnik ne spominje mirovne pregovore koji su već godinu dana u prekidu.

Prvi izravni razgovori između vlade u Kabulu i talibana održani su u srpnju 2015., ali sljedeći su odgođeni do daljnjega nakon objave smrti osnivača talibanskog pokreta mule Omara.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara