Novinari bez granica traže od Moqtade Sadra da posreduje u oslobađanju novinara Garena

NOVINARI bez granica pozvali su u priopćenju, koje je organizacija objavila u četvrtak navečer,šijitskog vođu Moqtada Sadra da intervenira radi oslobađanja američkog novinara Micaha Garena kojem otmičari prijete pogubljenjem.

"Užanuti prijetnjama pogubljenjem novinaru Micahu Garenu, tražimo do Moqtada Sadra da poduzme sve za njegovo kao i oslobađanje njegovog iračkog prevoditelja Amira Doche, kao što je učinio 13. kolovoza u intervenciji kojom je spašen život britanskog novinara Jamesa Brandona", prema priopćenju Novinara bez granica.

"Novinari su civili. Neprihvatljive su prijetnje njihovim životima kao sredstvo pritiska strana u sukobu. Ni u kojem slučaju ih se ne smije poistovjećivati s politikom zemlje iz koje dolaze", dodaju Novinari bez granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Micaha Garena (36), utemeljitelja i direktora Four Corners Media i njegovog prevoditelja su 14. kolovoza s tržnice u Nasiriji otele nepoznate osobe.

Od tada se novinar nije javio obitelji.

U srijedu navečer je tv-mreža al-Jazeera prikazala video snimku na kojoj do sada nepoznata iračka skupina "Eskadroni mučenika" prijeti ubojstvom američkog novinara ako se američke snage za 48 sati ne povuku iz Najafa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara