Novinari HTV-a ne pristaju da im Sabor i dalje propisuje ponašanje u izborima

U PISMU predsjedniku Hrvatskog sabora Zlatku Tomčiću 72 novinara Hrvatske televizije poručilo je danas da više nisu spremni niti će pristajati da im najviše zakonodavno tijelo propisuje kako će se ponašati tijekom izborne kampanje.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) podržalo je stajalište HTV-ovih novinara, posebno ocjenu da je saborskim pravilima za praćenje izborne promidžbe za elektroničke medije na nacionalnoj razini u pitanje doveden "kredibilitet novinarske profesije".

U pismu, koja su potpisala 72 televizijska novinara, napominje se da javno reagiraju tek na kraju izborne kampanje kako kao legalisti i profesionalci ne bi ugrozili ni položaj kuće u kojoj rade, ni tijek predizborne utrke. Ističu da je HTV bio jedini elektronički mediji na nacionalnoj razini koji se pridržavao pravila o praćenju izbora.

Takva pravila, na čije donošenje nisu mogli utjecati, novinari HTV-a smatraju sramotnim i ponižavajućim za novinarsku profesiju jer je propisivanjem pravila Sabor "jasno i nedvosmisleno poručio kako novinarima ne vjeruje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Primjenom pravila program je doveden do apsurda, a da nitko od kandidata, pa ni novinarska udruga, na to nisu reagirali, kažu novinari.

Smatraju i da je HTV trebao imati aktivniju ulogu u profesionalnom praćenju izborne kampanje na što su, tvrde, upozoravali i to "ne zbog sebe, već radi gledatelja zbog kojih rade program".Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara