Novinari pitali Krstičevića propada li posao s avionima. Svašta je izgovorio

Novinari pitali Krstičevića propada li posao s avionima. Svašta je izgovorio
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

JOŠ se ne zna što će biti s vojnim avionima koje bi Hrvatska trebala kupiti od Izraela, ali Izrael, kako zasad stvari stoje, nema ključnu potvrdu SAD-a da ih može prodati.

To je pod veliki upitnik dovelo cijeli posao vrijedan preko 3 milijarde kuna koji je jedan od ključnih projekata ministra obrane Damira Krstičevića i cijele Plenkovićeve vlade.

Novinari pitali Krstičevića propada li posao, on govorio o svemu drugom

Novinari su danas pitali Krstičevića što je s poslom, odnosno hoće li propasti. Kao i inače kad se nađe u nepovoljnoj situaciji, Krstičević je bio nerazgovijetan i govorio o stvarima koje nemaju veze s temom.

"Ne bih govorio o tome, nema žurbe, idemo korak po korak. Imamo dokument da Izrael može nuditi zrakoplov koji je nama potreban te da ga može prodati.

Imamo papir od Izraela gdje je njihova odgovornost da konačno odobrenje dobiju od SAD-a", pravdao se Krstičević, prenosi N1.

"Vidjet ćemo na kraju procesa", rekao je Krstičević na pitanje je li Hrvatska izmanipulirana.

Novinari su ga potom pitali je li on odgovoran za cijelu priču. On je kazao da jest odgovoran, ali za jačanje vojske.

"Odgovoran sam za ovo što radim, jačanje, obnova, unapređenje Hrvatske vojske. To su konkretni projekti, od jačanja dostojanstva hrvatskog vojnika, otvaranja vojarni", nabrajao je Krstičević stvari koje nemaju puno veze s temom.

"Jako je puno projekata, Hrvatska vojska je jaka, sposobna. Jasno, i ovaj projekt oko nabavke aviona, vi znate da se ta odluka čeka 15-20 godina. Smatram da je stručni tim odgovorno postupio, ja sam na čelu tog procesa, za sve što radim ja sam spreman preuzeti odgovornost", rekao je Krstičević.

Nije želio kazati što će biti u slučaju fijaska

No onda nije želio jasno odgovoriti hoće li dati ostavku ako posao propadne.

"Ako vi mislite da će biti fijasko, ja opet kažem, proces je vođen sustavno i temeljito, natječaj je bio jasan i transparentan, svatko je mogao dati najbolju ponudu. Nema nikakve neviđene snage koja je odlučivala, jako je puno ljudi uključeno u proces, Hrvatska je napravila sve kako je trebala napraviti. Meni je drago da je ova vlada krenula u taj proces, znate moj stav da vojska nije ista imamo li borbeno zrakoplovstvo ili nemamo. Trebamo se sjetiti devedesetih, tada nismo imali avione, sjećam se kad smo ih dobili koliko su nam značili u Domovinskom ratu. To je ta odgovornost za zrakoplovstvo", rekao je.

Iz nekog razloga spomenuo pismo generala iz 2000. godine Mesiću

Iz nekog razloga Krstičević se sjetio pisma umirovljenih generala iz 2000. godine nakon kojeg je Mesić umirovio 12 generala. Među njima i Krstičevića.

"Zašto bih bježao od odgovornosti, uvijek preuzimam odgovornost. I za vrijeme Domovinskog rata i kasnije. Znate, i pismo umirovljenih generala vezano za karakter Domovinskog rata i sve ostalo", govorio je Krstičević.

Novinari su ga pitali kakve veze ima pismo iz 2000. godine s kupnjom aviona.

"Ima veze, vi me stalno pitate o odgovornosti, ja sam vam odgovorio", nejasan je bio Krstičević.

"Mi smo upoznali hrvatsku javnost, vi znate da je proces donošenja odluke bio vrlo temeljit. Prema tome, struka je jako puno bila u procesu, ima papira, ima dokumenata", nabrajao je Krstičević

"Ja vam kažem da je Hrvatska svoj dio posla zakonito, transparentno i temeljito napravila", dodao je.

"Ne kažem tko je kriv, svatko treba ispoštovati ono što je predao, svako treba ispoštovati ponude koje su date Hrvatskoj. Mi samo možemo čitati iz ponuda, papira, dodatnih konzultacija koje smo napravili s prijateljima iz Izraela i SAD-a. Sačekajmo kraj procesa, na kraj procesa sve će se znati tko je odradio svoj dio posla", zaključio je Krstičević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara