Novinarke CNN-a provele 36 sati s talibanima. Pogledajte što su smjele snimiti

Novinarke CNN-a provele 36 sati s talibanima. Pogledajte što su smjele snimiti
Screenshot: CNN

NOVINARKE CNN-a posjetile su skupinu talibanskih boraca na sjeveru Afganistana. Provele su s njima 36 sati i osvjedočile kako izgleda njihov život.

No dovesti američke novinare u tu militantnu skupinu nije bio lak zadatak. Od napada SAD-a na Afganistan prije 17 godina talibanski svijet bio je obavijen tajnovitošću i uglavnom nedostupan, sve do sada.

Nakon višemjesečnih pregovora, talibansko vodstvo dalo je iznimno rijedak pristup ženskom timu CNN-a i afganistanskom redatelju i snimatelju Najibullahu Quraishiju.

Kada su stigle

Na periferiji prašnjavog sela u sjevernom Afganistanu, piše CNN, grupa talibanskih boraca okupila se uz zemljani put. Na sebi nose AK-47 i raketne granate. Stoje u tišini i mašu zastavom militantne grupe. U njihovim očima nema tragova emocija.

Čini se da je zapovjednik nezadovoljan. Priključio se talibanima jer je bio dovoljno star da nosi pištolj.

"Spremni smo se žrtvovati. Ne plašimo se metaka", rekao je novinarima. "Ovo je naš sveti put, nastavljamo naš džihad."

Pohvalili se klinikom

Talibani su dozvolili pristup novinarima kako bi pokazali svijetu da su sposobni učinkovito upravljati svojim teritorijem. Prvo su im pokazali medicinsku kliniku u selu Pashma Qala. Na izblijedjelom znaku na vratima vidi se kako je trošnu zgradu Afganistanu izvorno darovao SAD 2006. godine.

Lokalni liječnik Haji Said Isaq objašnjava da vlasti izdvajaju za plaće i lijekove, a talibani vode kliniku. Ova vrsta proizvoljne suradnje između vlade i talibana sve je češća u bolnicama i školama spornih područja.

Krajem 1990-ih, žene pod talibanskom vlašću nisu smjeli liječiti muški liječnici. Nije im bilo dozvoljeno raditi većinu poslova niti napustiti kuću bez pratnje muškog skrbnika. Stoga su novinarke bile iznenađene kada su vidjele nekoliko žena zaposlenih u klinici.

22-godišnja babica Fazila čak nije pokrila svoje lice, mada je snimatelj bio muškarac.

Plakat s kontracepcijom

Na zidu njezinog ureda nalazio se plakat za planiranje obitelji na kojem su označene različite vrste kontracepcije, uključujući kondome i pilule. To je zadnje što su novinarke CNN-a očekivale jer je na talibanskom teritoriju bilo kakav razgovor o seksu do sada bio tabu.

Fazila, koja je odbila otkriti svoje prezime, kaže kako talibani nisu ništa promijenili otkad su preuzeli kliniku prije 18 mjeseci te da žene i dalje smiju liječiti muški liječnici.

"Talibani se nikada ne miješaju u naše poslove", rekla je Fazila. "Ne sprječavaju žene da dođu u kliniku."

Naravno da je teško procijeniti koliko su talibani ušminkali područja predstavljena novinarima, no analitičari smatraju, piše CNN, kako se u današnje vrijeme ta militantna skupina sve više prilagođava razumnijem upravljanju područjima koja zauzima, odnosno da se prilagođava organizaciji koja već postoji, a ne uništava ili mijenja organizacijsku strukturu.

Djevojčice u školi

Sljedećeg dana novinarkama je bilo dozvoljeno posjetiti lokalnu medresu, religioznu školu.

U medresama se često podučava fundamentalistička verzija islama. Krajem 1990-ih, djevojčicama nije bilo dozvoljeno pohađati takve škole.

No novinarke su u ovoj medresi vidjele i dječake i djevojčice kako čitaju te recitiraju Kuran.

Većina djevojčica imala je između 8 i 10 godina, a neke su rekle novinarkama kako već znaju čitati. Ponosno su pokazale kako olovkom mogu napisati svoja imena. Jedna djevojčica spomenula je novinarkama kako želi, kada odraste, postati liječnica, a druga je ispričala kako joj je najdraži predmet matematika.

Učitelj Yar Muhamed uvijek sa sobom nosi automatsko oružje AK-47. Ne skida ga ni dok učenicima objašnjava stihove Kurana.

Yar Muhamed objasnio je novinarkama kako djevojčice, kada uđu u pubertet, ne mogu više pohađati istu školu kao i dječaci jer bi moglo doći do neprimjerenog kontakta. To je samo isprika, piše CNN, za uskraćivanje obrazovanja ženama jer ne postoje odvojene škole za djevojčice u kojima one mogu nastaviti svoje obrazovanje.

Većina djevojaka napustit će školu do svoje 14. godine.

AK-47 u krilu

Novinarke su naposljetku razgovarale s talibanskim guvernerom Mawlavijem Khaksarom, koji upravlja područjem Chimtal i koji je tijekom cijelog razgovora imao AK-47 u krilu. Bilo im je naređeno da ne postavljaju pitanja o mirovnim pregovorima s SAD-om.

Khaksar, mada koristi pametni telefon i društvenu mrežu Facebook, i dalje smatra kako muškarce i žene koji su počinili preljub treba kamenovati do smrti.

"Mi provodimo šerijat, slijedimo njegove upute. Šerijat dopušta kamenovanje do smrti", rekao je Khaksar.

Na pitanje hoće li pružiti utočište teroristima ako ponovno dođu na vlast, Khaksar je odgovorio: "Kada budemo vladali Afganistanom, nećemo dopustiti strancima ulazak u zemlju, bilo da se radilo o Amerikancima ili borcima ISIS-a."

Ne smiju hodati sa ženama

Kada su novinarke završile s intervjuom i izašle na ulicu s guvernerom Khaksarom, izbila je svađa. Nekim talibanima se nije sviđala ideja da se snimaju novinarke kako hodaju uz guvernera jer nije primjereno da se talibani fotografiraju sa ženama.

Novinarke su naposljetku pristale na zahtjev koji im nitko prije u životu nije postavio, piše CNN, odnosno da ih snimatelj snima dok šeću iza guvernera i skupine muškaraca, a ne uz bok s njima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara