Novinske kuće iz BiH ogorčene ponašanjem "Tiska", prijete nedolaskom na Jadran

Novinske kuće iz BiH ogorčene ponašanjem "Tiska", prijete nedolaskom na Jadran
NOVINSKI izdavači iz Bosne i Hercegovine vjerojatno će pozvati potencijalne turiste iz te zemlje da ove godine ne putuju u Hrvatsku, prenosi u utorak najtiražniji bosansko-hercegovački list "Dnevni avaz".

Prema navodima ovog lista, B-H izdavači na taj će se potez odlučiti kako bi prosvjedovali zbog ponašanja zagrebačkog "Tiska" koji je odlučio značajno povisiti cijenu distribucije novina iz BiH što se tijekom ljetnje sezone masovno prodaju u turističkim odredištima u Dalmaciji te na južnom dijelu Jadrana.

Ove godine "Tisak" je novinskim kućama iz BiH dostavio cjenik po kojemu se od njih traži 46,6 posto novca od svakog prodanog primjerka.

Ranijih godina "Tisak" je na ime rabata naplaćivao 35 posto od cijene svakog primjerka prodanih novina iz BiH uz obvezu izdavača iz te zemlje da sami osiguraju dostavu svojih izdanja u Hrvatsku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor "Tiskova" uvozno-izvoznog odjela Josip Kresina pojasnio je kako su korekcije u cijeni bile nužne da bi svi izdavači imali ujednačene uvjete prodaje.

"Avaz" međutim izričito optužuje "Tisak" da zlorabi svoj monopolistički položaj na tržištu Hrvatske ističući istodobno kako se novine iz Hrvatske u BiH prodaju pod znatno povoljnijim uvjetima uz rabat od svega 22 posto.

"Većina B-H izdavača", ističe sarajevski list, "nakon diskriminatorskog poteza hrvatskog distributera tiska, sprema se svojim čitateljima sugerirati zaobilazak Hrvatske kao mjesta za odlazak na predstojeće godišnje odmore".

Također se najavljuje kako će bosanskohercegovačke novinske kuće sada tražiti od vlasti svoje zemlje uvođenje reciprociteta pri distribuciji izdanja iz Hrvatske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara