Novo glasanje o Brexitu ovisi o jamstvima Europske unije

Novo glasanje o Brexitu ovisi o jamstvima Europske unije
Foto: EPA

DATUM novog parlamentarnog glasanja o planu za Brexit premijerke Therese May ovisit će o tome kada će njezina vlada dobiti jamstva EU-a koja bi zadovoljila parlament, rekao je glasnogovornik premijerke Therese May. 

Dodao je da vlada ne namjerava odgoditi Brexit niti će ulaziti u proces kojim bi pokušala osigurati dodatna jamstva Unije osim ako ne smatra da ih može dobiti.

"Mislim da premijerka neće određivati datum (glasanja)... Ono što je važno, a što je već rekla puno puta, jest da se dobiju jamstva koja traži parlament", istaknuo je glasnogovornik.

Odgođeno glasanje planirano za utorak

Britanska premijerka danas je iznenada odgodila parlamentarno glasanje o Brexitu planirano za utorak, gurajući britanski plan o izlasku iz EU-a u kaos i priznajući da je suočena s porazom.

Sa svojom premijerskom pozicijom u jasnoj opasnosti May je rekla kako će sada otići ponovno u EU i tražiti jamstva za tzv. Irski sigurnosni mehanizam. On je zamišljen kako se ne bi obnovila tvrda granica na Irskom otoku kao rezultat Brexita, ali ga mnogi u britanskom parlamentu vide kao ostavljanje britanske pokrajine unutar gospodarske i regulatorne orbite EU-a. 

Istovremeno, visoki dužnosnik EU-a rekao je kako ministri vanjskih poslova EU-a koji se u utorak sastaju u Bruxellesu radi pripreme summita EU-a neće održati izvanredni sastanak o Brexitu.

May će se u četvrtak i petak priključiti ostalim europskim čelnicima na redovitom sastanku na vrhu.

Premijerkin potez uoči planiranog izjašnjavanja parlamenta otvara niz mogućih scenarija, od Brexita bez dogovora do još jednog referenduma o članstvu u Uniji, smatra Reuters.

U pitanju je i njezina premijerska pozicija, jer je oporbene stranke pozivaju da odstupi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara