Novo istraživanje: Svemir bi mogao biti pun nakupina nevidljivih crnih rupa

Novo istraživanje: Svemir bi mogao biti pun nakupina nevidljivih crnih rupa
Ilustracija: 123rf

AKO su se crne rupe formirale u prvim sekundama nakon Velikog praska, one se još uvijek mogu nalaziti u ogromnim nakupinama koje su za nas nevidljive.

Naime, u vrlo ranom razdoblju svemira, on je bio tako gust da je zračenje koje ga je ispunjavalo moglo kolapsirati i stvoriti primordijalne crne rupe. U slučaju da su te crne rupe preživjele, smatraju znanstvenici, one bi se s vremenom smanjile zbog čega bismo ih teško mogli uočiti – za razliku od klasičnih crnih rupa koje nastaju urušavanjem divovske zvijezde, piše New Scientist.

Astrofizičar Juan Garcia-Bellido s Autonomnog sveučilišta u Madridu u Španjolskoj i njegovi kolege proveli su više od 5000 simulacija kako bi vidjeli na koje su sve načine ove skupine crnih rupa mogle evoluirati.

Nevidljive crne rupe koje jure svemirom

Otkrili su da bi u sadašnjem svemiru mogao postojati veći broj takvih grozdova, u kojima bi svaka crna rupa imala masu našeg Sunca, ali promjer od samo nekoliko kilometara. Takve nakupine crnih rupa mogle bi se protezati na području od više tisuća svjetlosnih godina, a njihovo gravitacijsko trzanje moglo bi u nekom trenutku u širi svemir izbaciti crne rupe brzinom od oko 1000 kilometara u sekundi.

Mada bi to značilo da svemirom jure mnogobrojne crne rupe koje je nemoguće detektirati, Garcia-Bellido kaže da nema razloga za brigu.

"Šansa da jedna od tih crnih rupa, koje su izbačene iz svojih grozdova, pogodi Sunčev sustav je vrlo mala – jedan na milijardu bilijuna", kaže on.

Ove crne rupe bi se ponašale kao tamna tvar

Znanstvenici su otkrili da bi se spomenute nakupine crnih rupa, ali i one koje su izbačene iz svojih grozdova, trebale ponašati slično kao i tamna materija; tajanstvena tvar o čijem postojanju možemo zaključiti samo iz njenog gravitacijskog utjecaja na okolne objekte.

"U slučaju da u svemiru i dan danas ima primordijalnih crnih rupa, one mogu biti odgovor na  dugogodišnje pitanje što sačinjava tamnu tvar", rekao je Garcia-Bellido.

Istraživanje naziva The clustering dynamics of primordial black boles in N-body simulations možete vidjeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara