Novo političko ubojstvo u Meksiku uoči predsjedničkih izbora

Novo političko ubojstvo u Meksiku uoči predsjedničkih izbora
Foto: EPA

NAORUŽANE osobe ubile su gradonačelnika koji je bio u utrci za reizbor na tu poziciju u gradiću u saveznoj meksičkoj državi Michoacan, na obali Tihog oceana, što je drugo ubojstvo političara u tjedan dana, javlja Reuters i dodaje da se nasilje diljem zemlje razmahalo u posljednjim tjednima predsjedničke utrke.

Alejandro Chavez Zavala, iz desno-lijeve koalicije koju predvodi Stranka nacionalne akcije (PAN), preminuo je jučer u bolnici od posljedica ranjavanja, objavio je guverner spomenute države Silvano Aureoles. U napadu je ranjena i Zavalina supruga.

Prije toga je u Piedras Negrasu, saveznoj državi Ciahuila, ubijen Fernando Puron, kandidat za mjesto na saveznoj razini iz redova Institucionalne revolucionarne stranke (PRI).

Izbori prvog dana srpnja

Politička ubojstva uzdrmala su Meksiko u izbornoj godini, kada će glasači 1. srpnja izabrati predsjednika države te odlučiti o 3000 kandidata za niža mjesta u državnoj upravi.

Zbog sve većeg nasilja u zemlji, političke korupcije i sporog ekonomskog oporavka, sve je veća razočaranost vladajućim PRI-jom. To je uoči izbora pomoglo ljevičarskom kandidatu Andresu Manuelu Lopezu Obradoru da izbori vodeću poziciju u anketama javnog mnijenja.

Od rujna prošle godine u Meksiku je likvidirano najmanje 113 kandidata i političara. Veliki broj njih su bili kandidati za položaje u lokalnim vlastima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara