Novo suđenje za lažirane štete u Jadroplovu, ostalo je još godinu dana do zastare

Novo suđenje za lažirane štete u Jadroplovu, ostalo je još godinu dana do zastare

Foto: jadroplov

ŽUPANIJSKI sud u Puli ukinuo je oslobađajuću presudu direktorima splitskog Jadroplova koje su teretili da su lažnim odštetnim zahtjevima oštetili Croatia osiguranje za tri milijuna eura u drugoj polovici 90-ih. Nikša Giovanelli i Ratko Božić morat će tako ponovno u sudnicu sutkinje Marine Boko koja sa suđenjem počinje u prosincu.

Vremena nema previše, jer za nešto više od godinu dana nastupa zastara. Optužnica je dignuta prije 17 godina, no presuda sutkinje Boko s kraja prošle godine prva je u ovom slučaju kojim su se prije nje bavila trojica sudaca.

Pravni kontinuitet

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja Boko zaključila je predmet nakon tjedna suđenja. Nije ulazila u meritum jer nije utvrdila pravni kontinuitet između djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju za koje su Božić i Giovanelli optuženi 2000. godine i nekog kaznenog djela Kaznenog zakona iz 2011. godine. Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju traži da okrivljenici oštete tvrtku, a Giovanelli i Božić terete se da su joj priskrbili protupravnu imovinsku korist.

Viši sud, pak, smatra da bi se trebalo prvo utvrditi jesu li okrivljenici počinili kazneno djelo za koje se terete pa bi tek onda trebalo potražiti pravni kontiunitet kaznenog djela.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara