Novootkriveno indijansko pleme moglo bi napustiti trenutnu lokaciju jer im prijeti "golema ptica"

ALEKSANDRA AIKHENVALD, australska profesorica lingvistike, kazala je da što manje znamo o tek otkrivenom indijanskom plemenu, da je to bolje za njih.

Profesorica na sveučilištu LaTrobe kaže da kontakt s bijelim ljudima nije donio puno dobroga izoliranim plemenima poput ovog u dosadašnjoj povijesti. Pleme je otkriveno u preletu helikoptera iznad najzabačenijih brazilskih šuma koje graniče s Peruom, obojeni su crveno i naoružani su lukovima i strijelama

"Moja reakcija na ovo otkriće je uzbuđenje jer je iznimno zanimljivo vidjeti otkriće novih ljudi, ali mislim da su se oni jako uplašili kada su vidjeli helikopter. Sada će možda napustiti ovu lokaciju jer misle da je helikopter divovska ptica koja im želi nauditi ili da je neka vrsta uljeza, nešto takvo", rekla je Aikhenvald.

Profesorica smatra da ako netko želi ostvariti kontakt s njima, da onda nije dobro to učiniti helikopterom, te da im se mora pristupiti vrlo pažljivo i djelovati s velikim oprezom. Ona inače duboko sumnja da pleme nikada nije imalo kontakt s bijelcima, ali kaže da to nije nemoguće.

"Mnoga takva plemena su imala kontakte s bijelcima, ali su pobjegla tijekom 19. stoljeća. Možda je i ovo pleme ostatak tih grupa koje su pobjegle od bjelačke dominacije prije 100 ili više godina", mišljenja je profesorica Aikhenwald.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara