KORONAVIRUS

Novozelandski ministar zdravstva prekršio karantenu, s obitelji je bio na plaži

Novozelandski ministar zdravstva prekršio karantenu, s obitelji je bio na plaži
Screenshot: YouTube

NOVOZELANDSKI ministar zdravstva David Clark nazvao je sebe "idiotom" i ponudio ostavku nakon što je prekršio stroge mjere ograničenja kretanja uvedene zbog širenja koronavirusa, ali zasad je ipak ostao na dužnosti.

Bio je na plaži s obitelji

Clark je izjavio da je ponudio ostavku premijerki Jacindi Ardern nakon što je priznao da se s obitelji automobilom odvezao na 20 kilometara udaljenu plažu.  

Clark je priznao da je izletom prekršio mjere ograničenja po kojima obitelji moraju ostati kod kuće, iako bi svojim ponašanjem trebao pokazati primjer.

"U trenutku kad tražimo povijesne žrtve Novozelanđana, ja sam sve iznevjerio", naveo je ministar u priopćenju. 

"Bio sam idiot i razumijem zbog čega će ljudi biti ljuti na mene", dodao je Clark.

Degradiran je

Premijerka Jacinda Ardern kazala je da bi u normalnim okolnostima smijenila Clarka, ali sada ga je zbog krize ostavila na dužnosti. Umjesto toga, degradirala ga je na najnižu hijerarhijsku poziciju u vladi.

"Ono što je napravio pogrešno je i za to nema nikakve isprike", kazala je Ardern. 

"No u ovom trenutku moj prioritet je naša kolektivna borba protiv covida-19. Ne možemo si dopustiti veliki poremećaj u zdravstvenom sektoru, odnosno našem odgovoru na zarazu. Iz tog razloga, i samo zbog toga, dr. Clark će ostati na dužnosti", kazala je premijerka.

I njegova škotska kolegica je prekršila karantenu

Ali nije on jedini. Glavna savjetnica škotske vlade za zdravstvo Catherine Calderwood dala je u nedjelju navečer ostavku nakon što je otkriveno da je dva puta prekršila mjere ograničenja kretanja uvedene zbog pandemije koronavirusa, dok je istodobno bila na čelu kampanje u kojoj je pozivala Škote da ostanu kod kuće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara