Nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila na snagu stupa do kraja tjedna

Nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila na snagu stupa do kraja tjedna

Foto: FAH

NUKLEARNI sporazum između Teherana i velikih sila stupit će na snagu najkasnije u nedjelju, rekao je iranski doministar vanjskih poslova i jedan od glavnih iranskih pregovarača Abas Arakči, prenosi u srijedu službena novinska agencija IRNA.

"Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) predstavit će svoje završno izvješće u petak kako bi potvrdila da je Iran ispunio svoje obveze", rekao je Arakči.  I "u petak, subotu ili nedjelju (...) ćemo objaviti stupanje na snagu nuklearnog sporazuma", dodao je.

IAEA je odbila komentirati tu izjavu.

Izvješće kroz tjedan dana

"Očekujemo da će se u završnom izvješću IAEA-e utvrditi kako Iran ispunjava obveze", rekao je visoki zapadni diplomat.

"Očekujemo da će izvješće biti objavljeno ili krajem ovoga ili početkom idućega tjedna", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arakči je najavio da će iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif i visoka predstavnica za vanjsku politiku EU Federica Mogherini u subotu ili nedjelju objaviti zajedničku izjavu o provedbi sporazuma i ukidanju sankcija SAD-a, EU-a i UN-a.

"Primjena će se dogoditi vrlo brzo", istaknuo je zapadni diplomat. "Sve je spremno za ukidanje sankcija. SAD i EU su spremni. Radi se samo o tome da treba pritisnuti gumb", dodao je.

Ograničavanje nuklearnog programa

Sporazumom koji su Iran i svjetske sile postigle u srpnju želi se ograničiti iranski nuklearni program, u zamjenu za postupno i kontrolirano ukidanje međunarodnih sankcija nametnutih Teheranu.

Prema sporazumu, Teheran je već smanjio broj centrifuga za obogaćivanje uranija i izvezao u inozemstvo gotovo sve zalihe nisko obogaćenog uranija. No, i dalje je nejasno je li ugasio nuklearni reaktor Arak, što je jedan od uvjeta za stupanje na snagu sporazuma.

Visoki iranski dužnosnik rekao je u utorak da je "veliki broj" inspektora IAEA-e u Iranu kako bi potvrdili provedene mjere.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara