NYT: Bijela kuća protiv ograničavanja metoda saslušavanja

NA POTICAJ Bijele kuće čelnici američkog Kongresa su prošloga mjeseca odbacili dio zakona kojim bi se američkim obavještajcima nametnula nova ograničenja na uporabu ekstremnih mjera pri saslušanju, izvijestio je u četvrtak The New York Times.

Poraz zakonskog prijedloga pogađa jedno od najopskurnijih područja borbe protiv terorizma, koje se tiče tajnih pritvora i ispitivanja terorističkih čelnika poput Halida Šeika Mohammeda i tridesetak drugih značajnih pripadnika al Qaide i njezinih ogranaka, piše NYT pozivajući se na dužnosnike Kongresa.

Američki Senat je sa 96 prema 2 glasa prvotno prihvatio nova ograničenja, kao dio zakona o reformi obavještajne zajednice kojom bi se proširila zabrana mučenja ili nehumanog postupanja i kojom bi se tražilo od CIA-e i Pentagona da izvješćuju Kongres o metodama koje upotrebljavaju, piše list.

Međutim, u pregovorima iza zatvorenih vrata četiri visoka pripadnika Zastupničkog doma i Senata izbrisali su ograničenja iz konačnog teksta zakona nakon što je Bijela kuća izrazila svoje protivljenje, naveli su dužnosnici Kongresa. Konačni tekst zakona usvojen je u tom obliku tek nakon pregovora između Zastupničkog doma i Senata američkog Kongresa tako da on naposlijetku ne sadržava predložena ograničenja.

U pismu članovima Kongresa savjetnica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice je u listopadu izrazila protivljenje zakonskoj mjeri koja je predviđala ograničavanje ispitnih metoda navodeći kao razlog da ta zakonska mjera "osigurava pravnu zaštitu stranim zatočenicima na koju nemaju pravo prema primjenjivim zakonima i politici", piše Times.

Neki dužnosnici Demokratske stranke u Kongresu rekli su kako misle da je administracija predsjednika Busha nastojala očuvati nešto pravne slobode za CIA-u da se u istrazi služi postupcima koji su ekstremniji nego što to dopušta američka vojska, kaže NYT.

List navodi, pozivajući se na neimenovane vladine dužnosnike, da je u nizu tajnih dokumenata CIA-i odobreno nekih 20 postupaka pri saslušanju, uključujući i simulirano utapanje zatočenika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara