NYT: Saudijska Arabija prepušta SAD-u svoje baze za rat protiv Iraka

Saudijska Arabija dopustit će SADu da koristi njezine zračne baze i važne operativne centre u slučaju rata s Irakom, objavio je u subotu New York Times pozivajući se na visokog američkog vojnog dužnosnika.

´Čvrsto vjerujem da će nam Saudijci omogućiti svaku suradnju koju želimo i svi pokazatelji koje imam upućuju da ćemo dobiti većinu onoga što tražimo´, izjavio je u intervjuu general John P. Jumper, zapovjednik stožera američkih zračnih snaga.

Glasnogovornik Pentagona odbio je komentirati taj intervju, a dužnosnici saudijskog veleposlanstva u Washingtonu za komentar nisu bili dostupni.

Američko-saudijski odnosi bili su napeti od terorističkih napada 11. rujna prošle godine jer su mnogi od napadača bili rođeni Saudijci. Javno, saudijski dužnosnici bili su rezervirani prema pomoći američkim vojnim operacijama protiv Iraka i ponekad su davali kontradiktorne izjave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U posljednjih nekoliko mjeseci, američki vojni planeri izviđali su alternativne položaje u Zaljevu u slučaju da Saudijska Arabija odbije biti glavno područje za okupljanje američkih snaga u mogućem novom sukobu s Irakom, kao što je ta država bila tijekom Zaljevskog rata 1991.

No, New York Times tvrdi da su američki zapovjednici izvijestili kako imaju osobna jamstva da mogu koristiti sofisticirani zapovjedni centar u zračnoj bazi Prince Sultan izvan glavnog saudijskog grada Riyadha.

Također govore da će savezničkim zrakoplovima biti dopušteno da poleću sa saudijskih baza i koriste zračni prostor te države za misije u ratu s Irakom, piše taj list.

Prošloga je mjeseca saudijski princ Saud kazao da kraljevstvo neće dopustiti SAD-u da koristi njegova postrojenja za napade protiv Iraka. No, ta je izjava kontradiktorna onoj ranijoj kada je princ rekao da će SAD moći koristiti saudijske baze ako rat protiv Iraka odobri UN.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara