NYT: Zatočenici niječu da je al Qaeda suradila s Irakom

DVOJICA najviše pozicioniranih čelnika al Qaede u američkom zatočeništvu kazala su za CIAu da ta teroristička mreža nije surađivala s iračkim režimom, što je u suprotnosti s tvrdnjama američke vlade koja je tom vezom, mjesecima prije napada na Irak, opravdavala vojnu intervenciju, piše The New York Times.

Abu Zubaydah, do uhićenja u ožujku prošle godine planer al Qaede, rekao je istražiteljima da su al Qaedini čelnici razgovarali o suradnji sa Sadamom Huseinom, ali da je sam vođa Osama bin Laden odbacio tu ideju jer nije želio biti obavezan Huseinu, piše list.

NYT se pritom poziva na dužnosnika koji je čitao tajno izvješće američke obajvšetajne agencije (CIA) o ispitivanju zatočenika.

Drugi zatočenik, Khalid Sheikh Mohammed, do uhićenja u ožujku ove godine šef al Qaedinih operacija, također je rekao istražiteljima da skupina nije surađivala s Husseinom.

Vlada predsjednika Busha često je ukazivala na obavještajne podatke koji su podupirali njezinu tvrdnju o vezama između al Qaede i iračkog režima u vrijeme dok je pripremala opravdanja za napad na Irak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako je rat okončan, a oružje masovnog uništavanja, za koje je Bushova administracija tvrdila da ga Irak posjeduje, još uvijek nije otkriveno, kvaliteta američkih obavještajnih organizacija je pod povećalom javnosti zbog optužbi da je vlada selektivno objavljivala samo one obavještajne podatke koji su podupirali njezinu nakanu da zarati.

Izjave Mohammeda i Zubaydah, koje nisu išle u prilog nastojanjima Bushove vlade da opravda rat protiv Iraka, nisu dospjele u javnost.

Nikakav odlučujući dokaz o zajedničkim terorističkim operacijama Iraka i al Qaede nije otkriven niti su otkrivene veze između Bagdada i napada na New York i Washington 11. rujna 2001.

Dužnosnici Bushove vlade su u razdoblju između tih napada i početka rata u Iraku govorili često o obavještajnim podacima na dvije strane: mogućnost veze između Iraka i al Qaede kao i nastojanje Iraka da razvije oružje masovnog uništavanja. Predsjednik Bush je ta dva opravdanja napada na Irak povezao u jedno opisujući vojnu akciju protiv Iraka kao dio šire borbe protiv terorizma tvrdeći da bi mogućnost da Husein preda zabranjena oružja teroristima bila prijetnja Sjedinjenim Državama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara