O aktivnostima Zagrebačke županije u ovoj godini

ŽUPAN zagrebačke županije Stjepan Kožić najavio je danas da će u ovoj godini biti nastavljeni započeti infrastrukturni projekti, odnosno ulaganje u ceste i vodoopskrbu, investicijsko održavanje i kapitalnu izgradnju te ulaganje u školske objekte.

U suradnji s Hrvatskim vodama i Fondom za regionalni razvoj nastavit će se izgradnja vodovodne mreže na istočnim područjima Županije, gdje pojedine općine nemaju izgrađeno niti metra vodovoda. Usvojenim Županijskim proračunom definirani su projekti koji će tijekom godine biti ostvareni, rekao je Kožić na susretu s novinarima.

Po njegovim riječima od ukupnog iznosa proračuna od 160 milijuna kuna, polovica tog iznosa su decentralizirana sredstva namijenjena zdravstvu, školstvu i socijalnoj skrbi, materijalnim troškovima, investicijskom održavanju i kapitalnoj izgradnji.

Županijski proračun Kožić ocjenjuje razvojnim jer je najveći dio sredstava namijenjen razvojnim programima, stručnom usavršavanju te stvaranju uvjeta za ulaganja domaćih i stranih investitora.

U prvom tromjesječju bit će snimljeno stanje na terenu i vidjeti što je potrebno te će se kreditno zadužiti i pristupiti ostvarenju zacrtanih planova.

Kožić je za sutra najavio osnivačku skupštinu regionalne razvojne agencije koja će imati značajnu ulogu u pokretanju i realizaciji svih infrastrukturnih i drugih programa na prostoru Zagrebačke županije.

Također je predviđeno potpisivanje Sporazuma o suradnji između Zagrebačke županije i Štajerske vlade za 3. ožujka ove godine čime bi se županija otvorila i izvan granice Hrvatske. U okviru suradnje Zagrebačke i županije Bratislava u Slovačkoj skupina učenika iz programa poljoprivrednog obrazovanja otići će na školovanje u Bratislavu. Na proljeće bi trebao biti održan gospodarski forum gospodarstvenika Zagrebačke i županije Bratislava na kojem bi

trebala biti dogovorena konkretna suradnja.

Govoreći o ostvarenim rezultatima župan Kožić je istaknuo da je u Županiji u posljednjih dvije i pol godine smanjena nezaposlenost za više od 30 posto, odnosno sa 20.842 u 2001. na 16.585 osobe u 2003. Ukupni je prihod povećan preko 20 posto godišnje, ukupna dobit više od 25 posto, a izvoz povećan preko 30 posto godišnje, naglasio je.

Predsjednica skupštine Zagrebačke županije Palma Klun-Posavec kazala je da skupštinu u ovoj godini očekuje donošenje brojnih planskih dokumenata u skladu sa zakonom o regionalnoj samoupravi.

Posebno je istaknula problem zbrinjavanja otpada u Županiji za koji je izrađena studija, a uskoro bi se trebala naći pred skupštinskim vijećnicima. Također je naglasila potrebu kvalitetnije suradnje sa Gradom Zagrebom s čije strane, kako je rekla do sada nije pokazan naročito velik interes.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara