o teškom životu u pograničnom području vukovarsko-srijemske županije

Vijećnici Skupštine Vukovarskosrijemske županije na današnjoj su sjednici u raspravi o uvjetima života stanovništva u pograničnom području zaključili kako to stanovništvo živi znatno teže nego u ostatku Županije.

Zaključci s današnje sjednice će nakon rasprave u Županijskom poglavarstvu biti dostavljeni na prihvaćanje na sljedeću skupštinsku sjednicu.

Govoreći o stanju u pograničnom području, u kojem na državnu granicu otpada čak 73,2 posto granice cijele županije, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Andrija Matić, naveo je kako, primjerice, mještani pograničnog mjesta Strošinaca na županjskom području po hitnu medicinsku pomoć navečer i noću moraju putovati u 36 kilometara udaljenu Županju, a po lijek u još 30 kilometara od Županje udaljene Vinkovce u kojima je dežurna ljekarna.

U izvješću županijskog Povjerenstva za izradu izvješća o problematici granice i pograničnog područja navedeno je da život u pograničnim područjima otežava i loše gospodarsko i socijalno stanje u cijeloj županiji: stopa nezaposlenosti je 40 posto, prosječna plaća zaposlenih 30 posto niža od državnog prosjeka, a u ukupnom brutodruštvenom proizvodu Županija sudjeluje sa samo 1,5 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijećnik Stjepan Klučik (HSP) za teško stanje u pograničnim područjima odgovornima smatra lokalnu upravu, a posebno saborske zastupnike jer, kako je rekao, "mogli su učiniti mnogo za poboljšanje života u tim područjima, a učinili su malo".

Nezavisni vijećnik Marijan Živković zamjerio je što se skupštinskoj sjednici, iako su bili pozvani, nisu odazvali premijer Ivica Račan i predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić, a posebno je zamjerio vukovarskom gradonačelniku i županjskoj gradonačelnici, dužnosnicima dvaju pograničnih gradova. "Vjerojatno su shvatili kako bi samo gubili vrijeme", zaključio je Živković, dodavši kako se izlaz iz teškog stanja u pograničnim područjima "kao i cijeloj županiji mora pronaći vlastitim snagama".

Po mišljenju nezavisnog vijećnika Dragana Papca najvažnije je životno pitanje u pograničnim područjima sigurnost granice koje, kako je rekao, nema u uzduž granice sa Srbijom i Crnom Gorom. Drži da nadzor granice prema toj državnoj zajednici od MUP-a treba preuzeti Hrvatska vojska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara