O Trgu F. Tuđmana nakon dogovora struke, obitelji i Grada

PRIJE odluke o imenovanju jednog od zagrebačkih trgova imenom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana skupštinski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova želi obaviti razgovor sa strukom i s obitelji, istaknuto je danas na sjednici tog Odbora koji je odbacio prijedlog da se Aveniji Gojka Šuška vrati nekadašnje ime Avenija izviđača.

Član Odbora Nenad Ivanković (HIP) je ocijenio skandaloznim da se na prijedlog vijeća gradske četvrti Maksimir "zbog skauta" mijenja ime Aveniji Gojka Šuška. Pritom je ustvrdio kako je povijesna činjenica da je Šušak bio ratni ministar koji ima nedvojbene zasluge za stvaranje Hrvatske vojske. Zdravko Tomac je također odbacio prijedlog i podsjetio da je Odbor i nazvao tu aveniju imenom Gojka Šuška. "Ako je nešto i pogreška, ona je znak svoga vremena", dodao je akademik Josip Bratulić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspravljajući o prijedlogu vijeća gradske četvrti Novi Zagreb- zapad da se trg ispred crkve Sv. Križa nazove po crkvi, članovi stručne skupine koja djeluje pri Odboru su se složili kako bi bilo dobro vidjeti koji bi se trg mogao imenovati imenom kardinala Alojzija Stepinca. Kardinal Stepinac je prvi koji je u Zagrebu osnivao prigradske župe i bilo bi dobro da se trg u Sigetu nazove po njemu. O tom prijedlogu treba se očitovati Nadbiskupija zagrebačka.

Članovi Odbora za imenovanje su prihvatili inicijativu zagrebačke organizacije Liberalne stranke da se ubuduće vodi više računa o imenovanju naselja, ulica i trgova imenima zaslužnih žena: književnica, umjetnica, znanstvenica koje su dale pečat kulturnom i političkom identitetu Zagreba i Hrvatske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara