O uređenju osječke tvrđe

RAVNATELJ Agencije za obnovu i razvoj osječke Tvrđe Srećko Lovrinčević istaknuo je na današnjem okruglom stolu o Tvrđi veliku važnost sanacije i uređenja infrastrukture tog spomenika kulture, donošenja novog urbanističkog plana i financijske potpore nadležnih ministarstava.

Osječka je Tvrđa povijesno gradsko središte, registrirani spomenik kulture nulte kategorije, zbog čega je prije nekoliko godina podnesen zahtjev za upisom u registar svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Okrugli stol o Tvrđi i budućim gospodarskim projektima u tom prostoru organizirali su Grad Osijek i Odbor za zaštitu, obnovu i revitalizaciju Tvrđe, a nazočni su bili brojni osječki kulturni, prosvjetni i gospodarski djelatnici.

Istaknuto je da Tvrđa nije samo spomenik kulture, već i "živi gradski organizam, premda je to komunalno i urbanistički najlošije opremljen gradski prostor".

Dr. Stjepan Sršen, ravnatelj osječkog Povijesnog arhiva, koji je najbolji poznavatelj povijesti Tvrđe, istaknuo je da je "u ovom trenutku najvažnije dogovoriti buduću namjenu pojedinih objekata". Dodao je da se "nažalost o revitalizaciji Tvrđe predugo priča te da je došlo vrijeme da se neke stvari konkretiziraju".

Uz sveučilišni centar, male radionice starih zanata i ostale sadržaje, Tvrđa je izniman prostor s gospodarskim potencijalom, stambenim, poslovnim i javnim sadržajima, istaknuto je.

Postojeći urbanistički plan iz 1990. zastario je i predstavlja smetnju za rješavanje pojedinih problema koji su se pojavili tijekom proteklog razdoblja, zbog čega je Gradsko vijeće donijelo odluku o izradi novog urbanističkog plana uređenja Tvrđe koji se priprema.

(Hina) vs vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara