O značenju obrane Vukovara u stvaranju hrvatske države

U POVODU 12. obljetnice stradanja Vukovara u Pastoralnom centru sv. Bone večeras je priređena Multimedijalna prezentacija o značenju obrane Vukovara u stvaranju hrvatske države.

Bitka za Vukovar strateška je značajka vrijednosti hrvatske države, ocijenio je voditelj Multimedijalne prezentacije predsjednik Zajednice udruga Hvidre Vukovarsko-srijemske županije Stjepan Sučić. Po njegovim riječima bitka za Vukovar je počela 24. kolovoza i trajala je do 19. studenoga 1991, kad je prestao svaki oružani otpor srpskom agresoru. Nasuprot 30.000 neprijateljskih vojnika, 600 tenkova i drugoga oružja Vukovar je branilo ukupno oko 4000 ljudi, s četiri tenka, rekao je Sučić.

"Vukovar nije pao zbog neprijateljske nadmoći nego zato što je obrana grada ostala bez streljiva, a teška je situacija u gradu bila i s hranom", rekao je Sučić, dodavši kako su hrvatski branitelji unatoč slabu naoružanju srpskim neprijateljskim snagama odolijevali tri mjeseca, a za to vrijeme su stvarani uvjeti za ustroj hrvatske vojske i međunarodno priznanje hrvatske države.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim njega o ulozi obrane Vukovara u stvaranju hrvatske države okupljenim braniteljima i članovima Zajednice županijskih udruga Hvidre Republike Hrvatske govorili su Stipo Pole iz Udruge umirovljenika unutarnjih poslova vukovarskih branitelja iz Domovniskog rata, Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i dr. Josip Jurčević sa zagrebačkog Instituta društvenih znanosti "Ive Pilara".

Prije multimedijalnog prikaza u hangaru na Ovčari, pokraj Vukovara, u koji su nakon pada Vukovara dovođeni i mučeni zarobljeni hrvatski branitelji i civili, otvorena je izložba o Domovinskom ratu. Po riječima predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka od 200 ranjenika i civila pogubljenih na Ovčari 20. studenoga 1991. do sada su identificirani posmrtni ostatci njih 186.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara