Obama i SAD uz Erdogana: "Podržavamo demokratski izabranu vladu, svako nasilje treba spriječiti"

Obama i SAD uz Erdogana: "Podržavamo demokratski izabranu vladu, svako nasilje treba spriječiti"

Foto: FAH

AMERIČKI predsjednik Barack Obama razgovarao je u petak s državnim tajnikom Johnom Kerryjem o događajima u Turskoj te su se složili da bi sve strane trebale poduprijeti demokratski izabranu vladu, pokazati suzdržanost i izbjegavatu bilo kakvo nasilje ili krvoproliće, objavila je Bijela kuća.

"Državni je tajnik naglasio da će se State Depratment nastaviti fokusirati na sigurnost i zaštitu američkih građana u Turskoj. Predsjednik je zatražio od državnog tajnika da ga nastavi informirati o daljnjoj situaciji", navodi se u priopćenju iz Bijele kuće.

Kerry je u svom priopćenju naveo da je istaknuo "apsolutnu podršku" SAD-a turskoj demokratski izabranoj, civilnoj vladi tijekom svog telefonskog razgovora s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

"Večeras sam razgovarao s ministrom vanjskih poslova Cavusogluom i naglasio da SAD apsolutno podržava tursku demokratski izabranu, civilnu vladu i demokratske institucije", navodi se u njegovom priopćenju te dodaje da Washington prati situaciju u Turskoj s "krajnjom zabrinutošću".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bugarska pojačala patrole na granici

Bugarska je ojačala patrole na bugarsko-turskoj granici i zatražila od Bugara da ne putuju u tu susjednu zemlju, priopćio je ured za odnose s javnošću bugarske vlade.

Bugarski premijer Bojko Borisov razgovarao je s obavještajnim i sigurnosnim službama o situaciji u Turskoj, čija je vlada objavila da je vojska pokušala izvesti vojni udar.

Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova savjetuje svim Bugarima koji su u Turskoj da ostanu iza zatvorenih vrata i izbjegavaju javna mjesta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara