Obama između zdravstvene Scile i Haribde

Tekst: J.D.
Foto: AFP


NAKON neugodnog kolovoza, i debate o reformi zdravstvenog sustava, koja mu je popularnost dovela na najnižu razinu otkad je preuzeo predsjedničku fotelju, Barack Obama namjerava se regrupirati do sljedećeg tjedna. Američki mediji pišu kako Obama planira sljedeće srijede nastupiti pred Kongresom i održati govor u kojemu će pružiti svježu perspektivu o eventualnoj provedbi zdravstvene reforme.

Obama je u zadnje vrijeme uspio navući na sebe nezadovoljstvo američkih glasača, koji nisu zadovoljni trenutnim sustavom, ali kojima se Obamin prijedlog čini pomalo radikalnim i, što je najvažnije, nedovoljno jasnim. No, američki je predsjednik stvorio razdor i unutar redova vlastite stranke. Lijevo krilo Demokratske stranke zamjera mu što se nije snažno opredijelio za uvođenje javne opcije, a umjereno krilo smatra kako je ta opcija preradikalna. Republikanci su od samog početka bili protiv reforme.

Kako zadovoljiti sve

U govoru pred Kongresom Obama se nada da će mnogim Amerikancima objasniti ključne elemente svoje strategije. Kad se kaže ključni elementi, u najvećoj se mjeri misli na prijedlog "javne opcije", plana ustrojavanja nacionalnog zdravstvenog osiguravatelja koji bi se natjecao s privatnim osiguravateljskim kućama. Obama je dosad bio dosta nejasan po tom pitanju. Rekao je kako bi volio uvesti javnu opciju, ali nijednom nije potvrdio ili zanijekao da će na njoj inzistirati.

U ovom trenutku više nema govora o dvostranačkom planu. Obama bi, smatraju analitičari, trebao zaboraviti na republikance i usredotočiti se na zbijanje redova unutar Demokratske stranke. No, taj posao nije lagan. Ukoliko bude snažno inzistirao na uvođenju javne opcije, naljutit će umjereno krilo stranke. Ukoliko odustane od javne opcije, otuđit će snažno lijevo krilo stranke. Konačno, ukoliko i dalje bude nejasan, neće dobiti bodove ni kod koga, nego će samo dodatno usmjeriti bijes javnosti na sebe.

Pronaći kompromise

Oko 80 posto reforme postoji konsenzus među strankama, ali i kod javnosti. Neki od prijedloga, kao što su zabrana osiguravateljskim kućama da odbiju pružiti uslugu građanima zbog povijesti bolesti ili odustajanje od osiguranja kad se klijent razboli uživaju potporu. No, preostalih 20 posto, među kojima su elementi kao javna opcija, formiranje nacionalnog regulatornog tijela koje bi odlučivalo o cijeni lijekova, predmet su prijepora.

Obami nije lako, i zato njegov tim u zadnje vrijeme ozbiljno razmatra sve prijedloge zakona, kako bi našli kompromisno rješenje koje bi odgovaralo svima. Za tjedan dana će se znati više.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara