Obama od Kongresa traži ovlaštenje da ukine Commerce Department

Foto: AFP

BARACK Obama danas je republikancima bacio rukavicu izazova kada je Kongres zamolio da mu se dodijele ovlasti za smanjenje federalne administracije.

Obama je često bio na udaru kritika republikanaca koji su ga optuživali da forsira veliku vladu. Danas ih je odlučio poslušati i predložiti značajne uštede i racionalizaciju na tom polju, ali je dvojbeno hoće li mu republikanski kongresnici to pravo i odobriti, s obzirom na to da bi na temelju njega Obama mogao dobiti pokoji politički poen pred izbore.

Obama je predložio ukidanja Commerce Departmenta, kojeg mnogi smatraju nepotrebno skupim i neproduktivnim resorom. Osim toga, Obama želi spojiti šest trgovačkih i ekonomskih agencija, čiji se zadaci i nadležnosti nerijetko preklapaju, što dovodi do birokratskog kaosa.

Bijela kuća je objavila kako bi se ovim planom uštedjelo najmanje tri milijarde dolara u narednih dese godina. "Ovo ovlaštenje pomoglo bi poduzetnicima da lakše razvijaju svoje tvrtke, a uštedjeli bi im i puno vremena koje se nepotrebno troši na birokraciju. Uštedjeli bi i pokoji dolar našim poreznim obveznicima", kazao je Obama dok je predstavljao plan.

Zastupnici u Kongresu će o davanju ovlaštenja Obami glasati u narednih 90 dana. Zadnji predsjednik kojemu je dodijeljena moć za takve akcije bio je Ronald Reagan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara