Obama pohvalio mirne prosvjede, osudio nasilje

Obama pohvalio mirne prosvjede, osudio nasilje
Foto: EPA

BIVŠI predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama osudio je nasilje u prosvjedima širom SAD-a zbog rasne nejednakosti i prekomjerne policijske uporabe sile, a pohvalio je nenasilne prosvjednike koji traže reforme.

Velika većina prosvjednika nije bila nasilna, no "mala manjina" dovodi ljude u opasnost i šteti upravo onim zajednicama kojima bi prosvjedi trebali pomoći, napisao je Obama u komentaru objavljenom na internetskoj platformi Medium.

Obama, demokrat koji je bio predsjednik u dva mandata prije Donalda Trumpa, ocijenio je da nasilje "uništava četvrti u kojima često ionako manjka usluga i ulaganja te skreće pozornost sa šireg cilja". 

SAD je već šest dana zahvaćen nemirima izazvanim smrću 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu koji je umro nakon što mu je bijeli policajac klečao na vratu dok nije izgubio svijest.

Pozvao je one koji traže reforme da se bave politikom

Obama je prije tri dana u prvim komentarima na Floydovu smrt pozvao na pravdu, ali nije spominjao nasilje na nekim prosvjedima. Od tada je dio prosvjednika počeo izazivati požare, razbijati prozore i pljačkati prodavaonice, što je primoralo gradonačelnike većih gradova da tijekom noći uvedu policijski sat.

Obama je u komentaru pozvao one koji traže reforme da se bave politikom jer će promjene donijeti izbor novih čelnika na nacionalnoj i lokalnoj razini.

"Na kraju se težnje moraju pretvoriti u određene zakone i institucionalne prakse - i demokraciju. To se događa samo kada biramo dužnosnike vlasti koji odgovaraju na naše zahtjeve", napisao je.

Joe Biden, vjerojatni predsjednički kandidat demokrat koji je bio Obamin potpredsjednik, u nedjelju je također pozvao na prestanak nasilja. "Prosvjedovati protiv takve brutalnosti je opravdano i nužno. Ali paljenje i nepotrebno uništavanje nije", poručio je Biden u izjavi.

Biden bi se s Donaldom Trumpom trebao sučeliti na izborima 3. studenog ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara