Obama: SAD prihvaća odgovornost za problem globalnog zatopljenja

Obama: SAD prihvaća odgovornost za problem globalnog zatopljenja

Foto: FAH

AMERIČKI predsjednik Barack Obama izjavio je da SAD, kao drugi najveći svjetski emiter stakleničkih plinova, prihvaća odgovornost za stvaranje problema globalnog zagrijavanja, te će se angažirati na globalnom dogovoru o zaustavljanju klimatskih promjena.

Pred oko 150 svjetskih lidera okupljenih na dvotjednom UN-ovu summitu u Parizu, Obama je također kazao da je organizacija skupa u tome gradu odgovor džihadistima IS-a koji su 13. studenoga usred grada pobili 130 ljudi.

"Kao čelnik najsnažnije svjetske ekonomije i drugog najvećeg emitera stakleničkih plinova..... SAD priznaje da ima ulogu u stvaranju ovog problema te prihvaća odgovornost, no kani nešto poduzeti po tom pitanju", kazao je Obama. Najveći svjetski zagađivač je Kina.

Obama je govorio o potencijalnim posljedicama globalnog zatopljenja o kojima se ne vodi računa. "Potopljene zemlje, napušteni gradovi, neplodna polja.... Političke razmirice koje potiču nove sukobe i nove rijeke očajnih ljudi koji traže utočišta u stranim zemljama", kazao je Obama, dodavši da bi sve veća prijetnja klimatskih promjena mogla definirati obrise ovog stoljeća dramatičnije nego ikad dosad. Podsjetio je i da je od 2000. evidentirano 14 od 15 najtoplijih godina otkad postoje mjerenja, a 2015. mogla bi biti najtoplija od njih.

Ekonomsku štetu može prouzročiti neaktivnost kada je riječ o ovom pitanju, ali i angažman na ograničenju emisije stakleničkih plinova dokazano vodi prema ekonomskom rastu, kazao je.
Dokazali smo da snažan ekonomski rast i siguran okoliš ne moraju nužno smetati jedano drugom, već idu jedno uz drugo, rekao je američki predsjednik.

Obama je pohvalio Francusku zbog organiziranja konferencije unatoč nedavnim napadima. "Ima li boljeg načina da se suprotstavimo onima koji žele uništiti naš svijet od ulaganja napora u to da ga zajednički spasimo?", retorički se zapitao Obama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara