Obama saveznike pozvao da ne popuštaju Rusima: "Brexit neće oslabiti NATO"

Obama saveznike pozvao da ne popuštaju Rusima: "Brexit neće oslabiti NATO"

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Barack Obama pozvao je čelnike NATO-a da ne popuštaju pred sve većom prijetnjom Rusije zbog njezine aneksije Krima, istaknuvši da izlazak Velike Britanije iz EU-a ne bi trebao oslabiti Sjevernoatlantski savez.

U članku objavljenom u Financial Timesu u povodu posljednjeg summita NATO-a prije nego u siječnju napusti dužnost, Obama je istaknuo da će "posebni odnos" s Britanijom preživjeti referendumsku odluku o izlasku iz EU-a kojoj se on protivi.

"Posebni odnos između SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva će preživjeti. Ne sumnjam da će Ujedinjeno Kraljevstvo ostati jedna od najvažnijih članica NATO-a", poručio je, napominjući da Brexit postavlja ozbiljna pitanja o budućnosti europske integracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama je također pozvao na dijalog s Rusijom, ali i na zadržavanje sankcija protiv Moskve dok u potpunosti ne provede sporazum o prekidu vatre u Ukrajini.

"U Varšavi moramo ponoviti našu odlučnost, našu dužnost po članku 5. Sjevernoatlantske povelje, da branimo svaku članicu NATO-a", istaknuo je.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara