Obavijest HZMO-a umirovljenicima koji će podnositi poreznu prijavu

HRVATSKI zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) obavještava umirovljenike koji će podnositi poreznu prijavu do kraja veljače da se u siječnju ne moraju više obraćati HZMO-u sa zahtjevom za izdavanjem potvrde o isplaćenim mirovinama u 2004.

Naime, radi podnošenja porezne prijave na obavijesti o mirovinskim primanjima za siječanj bit će ispisana svota isplaćene mirovine u 2004. i svote obračunatog poreza i prireza, kaže se u priopćenju HZMO-a.

Kopiju obavijesti o mirovinskim primanjima za siječanj, koja će biti isplaćena u veljači, umirovljenik treba priložiti uz poreznu prijavu koju će podnijeti ispostavi područnog ureda Porezne uprave, nadležnoj prema mjestu prebivališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obavijest o mirovinskim primanjima zamijenit će potvrde o isplaćenim mirovinama i obračunatom porezu i prirezu, pa područne službe HZMO-a neće izdavati potvrde o isplaćenim mirovinama.

Potvrde će se izdavati iznimno onim umirovljenicima koji ne prime obavijest o mirovinskim primanjima s podacima o isplaćenoj mirovini u 2004. i umirovljenicima koji zatraže izdavanje potvrde zbog drugih opravdanih razloga.

Prijavu poreza na dohodak radi utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak, prema Zakonu o porezu na dohodak, obvezno podnose umirovljenici koji su u 2004. uz dohodak od mirovine ostvarili i neki drugi dohodak.

HZMO napominje da poreznu prijavu nisu obvezni podnijeti umirovljenici koji su u 2004. ostvarili samo dohodak od mirovine. Oni mogu podnijeti poreznu prijavu ako prema Zakonu o porezu na dohodak imaju pravo na povrat uplaćenog poreza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara