Obilježava se Dan neovisnosti: "Kriza je ništa prema onome gdje se Hrvatska nalazila 1991."

Obilježava se Dan neovisnosti: "Kriza je ništa prema onome gdje se Hrvatska nalazila 1991."

Tekst: I.M.
Foto: Igor Sambolec/Cropix

HRVATSKA obilježava Dan neovisnosti. Prije 18 godina, 8. listopada 1991. godine, zastupnici Hrvatskog sabora jednoglasno su donijeli Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Povijesna je sjednica održana u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu, jer su dan ranije zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom.

Jučer je povodom Dana neovisnosti državni vrh položio vijence na Mirogoju i na oltaru domovine na Medvedgradu. Osim predsjednika Stjepana Mesića i premijerke Jadranke Kosor, između ostalih su polaganju vijenaca prisustvovali i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak, Tomislav Ivić, Branko Vukelić, Darko Milinović, Marina Matulović Dropulić, Božidar Kalmeta te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor je rekla kako je Dan neovisnosti "dan sjećanja i dan iznimnog ponosa", kao i "dan kad se moramo još jedanput okupiti oko svih zajedničkih velikih projekata koji nas čekaju, prije svega izlaska Hrvatske iz krize".

Predsjednik Mesić je jučer povodom Dana neovisnosti podijelio odlikovanja zaslužnim čelnicima Saveza komunista Hrvatske, dok je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, koji je predsjedavao povijesnom sjednicom, saborske zastupnike jučer podsjetio na tu povijesnu odluku. Šeks je rekao kako problemi u kojima se danas Hrvatska nalazi, posebice kriza, nisu ništa u usporedbi s onima u kojima se Hrvatska nalazila 1991. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara