Obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Ilustracija: Admir Buljubašić/Cropix

SVAKE godine 1. prosinca obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Diljem svijeta održavaju se razni događaji koji imaju za cilj podizanje javne svijesti i bolje razumijevanje osoba koje žive s HIV-om.

Kako su kazali u Ministarstvu zdravstva, na današnji dan ističe se potreba za univerzalnim pristupom skrbi i promicanjem svega što je postignuto u borbi protiv ove globalne pandemije.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prevalencija zaraze HIV-om u Republici Hrvatskoj i dalje je prilično niska i stabilna. Prema podacima Registra za AIDS, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u proteklih 25 godina u Hrvatskoj je registrirano 921 osoba s HIV infekcijom, od koji je 345 razvilo AIDS bolest, a preminulo je 177 osoba.

"Hrvatska se u pitanjima sprečavanja širenja HIV-a pozicionirala kao vodeća država u regiji. Kao dobre primjere izdvajamo kvalitetan sustav liječenja, programe podijele igala i štrcaljki koji se provode još od 1996. godine, pokretanje 10 centara za anonimno, besplatno, dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV kao i rad centra  psihosocijalne podrške osobama koje žive s HIV-om. Uspješna suradnja nevladinog i javnozdravstvenog sustava očituje se prvenstveno u promoviranju testiranja na HIV, destigmatizacije te upućivanju korisnika u sustav liječenja", komentirao je Milinović dodajući kako se danas može slobodno reći da je HIV infekcija oboljenje s kojim je moguće živjeti, raditi i planirati budućnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara