Obilježen Dan oslobođenja Međimurja od mađarske okupacije

U Čakovcu je večeras obilježen Dan oslobođenja Međimurja od mađarske okupacije i pobjede na fašizmom.

Pred 600-injak uzvanika Dragica Zgrebec, predsjednica međimurskog SDP-a i saborska zastupnica, naglasila je da ovaj događaj znači prisjećanje za one ljude koji su se s ovih prostora svrstali u redove antifašističkih boraca i osigurali današnjoj Hrvatskoj dostojno mjesto u obitelji demokratskih zemalja. Zgrebec je naglasila da se obilježavanjem ne omalovažava zasluga hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, ali ne treba zaboraviti temelje za koje su se borili antifašisti.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan izjavio je da pokušaj pojedinih stranaka na hrvatskoj političkoj pozornici, ali i udruga o svojatanju Dana oslobođenja Međimurja, predstavlja jeftinu političku igru. "Samo onaj tko cijeni i njeguje svoju prošlost može reći da pripada svojim korijenima - svome narodu i domovini", rekao je Račan upozorivši da se isto tako "treba znati suočiti i s tamnim stranama povijesti te izbjeći njezino prešućivanje ili veličanje, čega je bilo i još ima u Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Večerašnjem skupu prisustvovao je je predsjesdnik HSS-a Zlatko Tomčić.

Dan oslobođenja Međimurja od mađarske okupacije u Međimurju obilježili su još i Udruga antifašističkih boraca, te Društvo Josip Broz Tito Međimurske županije. Predstavnici udruga položili su vijence na dva spomen obilježja antifašistima u Međimurju.

(Hina) xvhac yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara