OBILJEŽEN MASAKR NARODA HERERO U NAMIBIJI, NJEMAČKA ZATRAŽILA OPROST

Nekoliko tisuća pripadnika naroda Herero iz Namibije obilježilo je u subotu na memorijalnoj svečanosti masakr kojeg su nad njihovim sunarodnjacima prije 100 godina počinile njemačke kolonijalne snage, a Njemačka je tu prigodu iskoristila da zatraži oprost.

Pripadnici naroda Herero okupili su se tradicionalnoj lokalnoj nošnji i povijesnim odorama na Waterbergu gdje su kolonijalne snage pobile oko 60.000 njihovih sunarodnjaka kako bi ugušile njihovu pobunu protiv njemačke kolonijalne vladavine.

Među predstavnicima njemačke vlade na svečanosti je bila ministrica za razvoj Haidemarie Wieczorek-Zeul koja je od naroda Herero zatražila "oprost" za Njemačku.

"Zločini koji su počinjeni u tom razdoblju danas bi se zvali genocidom, a general Von Trotha bio bi izveden pred sud i osuđen", kazala je Wieczorek-Zeul.

"Mi Nijemci prihvaćamo našu moralnu i povijesnu odgovornost kao i krivnju za Nijemce iz tog razdoblja", dodala je.

"U ime Boga molim vas da nam oprostite", kazala je na kraju uz pljesak okupljenih.

Njemačka ministrica je u Okakararu otvorila umjetnički centar kojeg financira njemačka država.

Namibija je bila pod vlasti Berlina kao Njemačka jugozapadna Afrika gotovo tri desetljeća dok Južna Afrika nije preuzela vlast nad tim područjem 1915. godine.

Više od tri četvrtine Herero stanovništva pobile su njemačke snage 11. kolovoza 1904. godine, a preostalih 15.000 odvedeno je u pustinju i ostavljeno da gladuje.

Njemačko rješavanje tog pitanja bilo je dugo vremena predmet spora u Namibiji jer se službeni Berlin odbijao ispričati za masakr.

Berlin je također odbijao platiti odštetu narodu Herero. U tužbi koju je u SAD-u podiglo 200 Herera traži se odšteta u visini od četiri milijarde dolara od njemačke vlade i njemačkih tvrtki koje su iskorištavale tu bivšu njemačku koloniju.

(Hina) xbis ydh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara