Obilježena 80. obljetnica klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb

KLINIKA za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb koju je 1923. godine, kao prvu pedijatrijsku kliniku u Hrvatskoj, osnovao Ernest Mayerhofer, danas je svečano obilježila 80. obljetnicu.

Klinika za pedijatriju danas ima 210 kreveta, a u njoj je zaposleno 50 liječnika i 250 medicinskih sestara. Kroz deset zavoda smještenih na Šalati i Rebru, klinika pruža cjelokupnu zdravstvenu skrb bolesnoj djeci, rekla je predstojnica Klinike Ana Votava-Raić.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić istaknuo je, kao pokrovitelj proslave, da je s posebnim zadovoljstvom prihvatio pokroviteljstvo jer je pedijatrija kao struka pomogla mnogom djetetu da postane produktivni član društva.

Mesić se zahvalio zaposlenima na Klinici na svemu što čine za svoje male bolesnika kako bi osigurali zdravo društvo, jer je to dokaz njegovog civilizacijskog i demokratskog razvoja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj KBC-a Zagreb Josip Paladino naglasio je kako su stručnjaci Klinike dali vrijedan doprinos hrvatskoj medicini i golemi učinak u liječenju dječjih bolesti.

Predsjednik Hrvatskog pedijatrijskog društva Josip Gregurić istaknuo je da se hrvatska pedijatrija danas nalazi na prekretnici zbog sve manjeg broja djece i zato što u zadnjih deset godina nije bilo specijalizacija iz pedijatrije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Smatramo da o djetetu treba skrbiti pedijatar u primarnoj zaštiti jer je on specijaliziran za dječje bolesti, rekao je Gregurić poručivši saborskim zastupnicima da razmisle prije glasovanja o novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji ne više ne predviđa pedijatre u primarnoj zaštiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara