Obitelj od države traži milijun kuna zbog ubojstva 17-godišnje Nike Deković

Foto: Index

NIKA DEKOVIĆ nije doživjela svoj 18. rođendan. Nesretnu djevojku u Zagrebu u listopadu je ubio Andrija Jauk, zaštitar za kojeg je policija, kako će se kasnije pokazati, davno prije kobnog događaja znala da je naoružan i opasan. Do Nikine smrti doveli su propusti države, smatraju njeni roditelji Krešo i Lidija koji od Hrvatske na sudu traže milijun kuna odštete.

Ubijena na isti dan kao i Ivana Hodak

Proces pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu započeo je danas. Obitelj ubijene Nike proziva policiju zato što nije Andriji Jauku na vrijeme oduzela oružje kojim je kasnije ubijena njihova kći. Naime, još 19. rujna 2008. je liječnica u zagrebačkom KBC-u u izvješću napisala da Jauk, profesionalni zaštitar, ne smije nositi oružje jer za to nije psihički sposoban. Policija je pokrenula postupak da se Jauku oružje oduzme, ali ga gotovo 20 dana nije uspjela pronaći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je Jauka, tvrdili su u listopadu 2008. godine, kada se zločin dogodio, intenzivno tražila sve do trenutka ubojstva 6. listopada. Istog je tog dana, podsjećamo, u Zagrebu ubijena i Ivana Hodak, zbog čega je Nikino ubojstvo, kao i propusti koji su oko njega počinjeni, dobilo manje pažnje nego što doista zaslužuje. Jauk koji je, nakon što je izrešetao Niku s četiri metka, pucao sebi u glavu i ubio se, radio je u zaštitarskoj tvrtki Sokol Marić.

Policija ga nije tražila na radnom mjestu

Na radnom mjestu ga policija, otkrio nam je direktor tjelesne zaštite Ante Perčin nekoliko dana nakon ubojstva, nikad nije tražila. Nitko u Sokol Mariću nije ni znao da je Jauk tražio dozvolu za nošenje oružja, s obzirom na to da je radio na položajima gdje mu pištolj nije bio potreban. Sve to upućuje na niz grešaka iako policajac koji je danas svjedočio na sudu kaže kako je policija svoj posao obavljala savjesno.

"Tri puta smo dolazili na Jaukovu adresu, ali nismo ga mogli pronaći kod kuće", rekao je jedan od policajaca koji je bio zadužen da Jauku zaplijeni pištolj. Zbog čega ga nisu tražili na poslu, policajac nije razjasnio. Podsjećamo, Jauk je pištolj iz kojeg je ubio Niku kupio 10. rujna, a šest dana kasnije ga je registrirao u policiji. No, njegova liječnica još je 9. rujna obavila razgovor na temelju kojeg je zaključila da nije sposoban za nošenje oružja. Njeno izvješće je policija, međutim, primila tek 19. rujna (u petak) pa je tek u ponedjeljak, 22. rujna pokrenut postupak da mu se oružje oduzme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara