Obitelji ubijenog sisačkog civila dosuđena odšteta zbog ratnog zločina

Obitelji ubijenog sisačkog civila dosuđena odšteta zbog ratnog zločina

Foto: FAH

PRESUDOM sisačkog Općinskog suda, Republika Hrvatska će morati Zahidi Martinović, Radivoju Martinoviću i Dobrivoju Martinoviću, supruzi i sinovima u ratu ubijenog civila Stanka Martinovića, isplatiti po 220.000 kuna odštete sa zateznim kamatima, uz nadoknadu parničnog troška od 92.027 kuna.

Osuđen za smrt 23 civila

Ta se odluka temelji na presudi Županijskog suda u Osijeku od osam godina zatvora ratnom zamjeniku načelnika Policijske uprave u Sisku Vladimiru Milankoviću za ratni zločin, koja je na Vrhovnom sudu kasnije preinačena na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora.

Milanković je po zapovjednoj odgovornosti osuđen za smrt 23 sisačka civila i jednog ratnog zarobljenika te nezakonito pritvaranje i mučenje još desetak civila. To je prva takva presuda za ratne zločine na sisačkom području pa se sada očekuju i druge tužbe obitelji koje će zbog ratnih zločina tražiti odštetu. Naime, kako je rečeno u obrazloženju presude Općinskog suda u Sisku od 15. siječnja, u vrijeme Domovinskog rata "bila je uobičajena praksa da se građane srpske nacionalnosti, civile, silom odvodi iz kuća, a potom likvidira bez suđenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potajno ga usmrtili"

Prema svjedoćenju Zahide Martinović i njenih sinova, njihova supruga i oca 23. rujna 1991. iz obiteljske kuće u Novom Selu kod Siska, odveli su naoružani pripadnici pričuvnog sastava Policijske uprave iz Siska i potajno ga usmrtili. Kada su se članovi obitelji Martinović u policiji zanimali za sudbinu odvedenog Stanka, rečeno im je da će im se otac uskoro vratiti, ali je njegovo tijelo s prostrijelnom ranom na glavi, tek mjesec dana kasnije pronađeno u rijeci Savi kod Bosanskog Šapca, gdje je i pokopan.

Zbog ovog nasilnog događaja, kako je navedeno u presudi, članovi obitelji Martinović bili su duboko ožalošćeni, pretrpjeli su veliku duševnu bol i stres, a imali su i materijalnu štetu zbog podizanja spomenika pokojnom Stanku na groblju u Bosanskom Šamcu, jer nisu imali dovoljno novca kako bi njegovo tijelo prebacili u Sisak. Zbog toga su članovi obitelji tražili odštetu od 250.000 kuna svaki, ali im zahtjev nije prihvaćem u cjelosti.

Obitelj Martinović je i ranije pokušavala tužbom protiv države dobiti odštetu, pozivajući se na Zakon o odgovornosti za štetu uzrokovanu od pripadnika oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata, ali su njihove tužbe sve do presude Vladimiru Milankoviću bile odbijane, uz objašnjenje kako je riječ o ratnoj šteti. Međutim, presuda Milankoviću je promijenila odnos prema tužbi, što je u obrazložernju svoje presude navela i sutkinja Općinskog suda u Sisku Sanda Navara Sladović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara