Objašnjenje ministra Fuchsa: Nastavnici su izveli neplanirani DDos napad na e-maticu!

Tekst: I. Ćimić
Foto: Ranko Šuvar (Cropix)

"IZRADU aplikacije e-Matica službenog naziva 'Integrirani sustav upravljanja standardiziranim podacima u obrazovanju' je na temelju provedenog javnog nadmetanja u 2005. dobila tvrtka King-ICT d.o.o. Zagreb, a do 2010.  je u razvoj sustava ukupno uloženo cca 5 milijuna kuna", potvrdili su nam u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa.

Nitko neće odgovarati

Podatak o plaćenih pet milijuna kuna omiljenoj tvrtki koja dobiva gotovo sve državne poslove vezane uz informatiku možda i ne bi bio toliko šokantan da sustav e-matice nije postao jedan od najvećih gafova ministra Fuchsa zbog kojeg se jučer morao službeno ispričavati, kako profesorima, tako i učenicima i njihovim roditeljima.

"Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs u svoje ime i u ime ministarstva ispričava se zbog svih neugodnosti koje je pad sustava e-matice uzrokovao nastavnicima, učenicima i roditeljima", priopćio je jučer glasnogovornik Ministarstva Duje Bonacci, no potvrđeno nam je kako se od tvrtke King ICT neće tražiti nikakva naknada štete zbog ovog nečuvenog propusta.

Kraj školske godine kao tehnički događaj koji je bilo teško predvidjeti

Naime, prema Fuchsu, riječ je o "nezlonamjernom i neplaniranom - DDOS 'napadu'".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Taj 'napad' preopteretio je raspoložive, za uobičajena opterećenja pod kakvim sustav radi tijekom godine, a prošle godine čak i u razdoblju tiskanja svjedodžbi, sasvim dostatne kapacitete servera. Jednostavno je u prošlu srijedu, prvog dana kada su se svjedodžbe mogle krenuti tiskati, na sustav istovremeno zahtjeve za tiskanjem svjedodžbi poslalo više nastavnika nego što je sustav bio u stanju procesirati", pokušao je objasniti blamažu glasnogovornik Bonacci dodajući kako se ne radi o ljudskoj grešci.

"Nije riječ o ljudskom faktoru pa da bi se moglo prstom uprijeti u nekoga kao odgovornog, već jednostavno o neočekivanom tehničkom događaju koji je bilo teško predvidjeti, jer se takvo što nije dogodilo ranije, pa nismo znali koja su ograničenja kapaciteta servera", objasnili su nam iz Ministarstva.

Valja podsjetiti kako je svojedobno objavljen podatak kako je informatička tvrtka M San grupa i tvrtke kćeri, među kojima i zagrebački King ICT, tijekom 2008. i 2009. godine sklopile su 112 ugovora s državnim institucijama i tvrtkama, čija je vrijednost 609,392.278 kuna, a u prosjeku su sklapali jedan ugovor tjedno. Na funkciji zamjenika predsjednika Nadzornog odbora M Sana te člana Nadzornog odbora King ICT-a general je Damir Krstičević.

Ove godine ni jedan ugovor!

Zanimljivo je kako je do sada ovo ministarstvo sklapalo milijunske ugovore s tom tvrtkom, a gotovo bizarno zvuči podatak da su u samo 24 sata potpisali 6 ugovora za 6 različitih poslova vrijednih 45,417.158,61 kunu, što je za neke tvrtke fizički gotovo pa nemoguće!

Iz ureda ministra Fuchsa kažu kako ove godine nisu potpisali ni jedan ugovor s KingICT-om, a za tih "brzinskih" 6 ugovora kažu da su bili raspisani natječaji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara