Objavljena Fučekova trosveščana knjiga "Moralno-duhovni život"

Splitski nakladnik Verbum objavio je knjigu isusovca Ivana Fučeka "Moralnoduhovni život" u tri sveska "Osoba savjest", "Zakon vjera" i "Grijeh obraćenje".

U svesku "Osoba - savjest" (460 str.) autor razlaže o čovjeku od zigote i embrija do osobe, različitim motrištima o osobi, Kristovu otajstvu, i o uništenoj osobi.

Također raspravlja o savjesti u civilizacijama i kulturama antike, kod starokršćanskih pisaca, u životnoj praksi, identitetu moralne savjesti, normi moralnoga djelovanja, oslobađanju dvojbene savjesti, zamršenim očitovanjima savjesti, ozdravljenju od skrupulozne savjesti, o moralnoj savjest, nužnosti trajnoga odgoja savjesti i manjkavim modelima savjesti.

Drugi svezak knjige "Zakon - vjera" (469 str.) obrazlaže vječne Božje zakone, filozofske poglede o naravnom moralnom zakonu, o vrhovnom načelu i temeljnim normama, putu prema Kristovu zakonu i njegovu ustavnom pravu i dužnosti, o Kristu kao osobnoj konkretnoj normi i o pozitivnim ljudskim zakonima.

U poglavlju o vjeri autor razlaže o Bogu, vjeri i Božjoj objavi, o vjeri s ćudorednoga aspekta i nekim suvremenim grijesima protiv vjere.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svesku "Grijeh - obraćenje" (638 str.) Fuček piše o grijehu, moralu, slobodi, iskustvu grijeha i krivnje, psihoterapijskom nauku o krivnji, podrijetlu prvoga grijeha i krivnje, prenošenju istočnoga grijeha na potomstvo i oproštenju grijeha u Kristovoj drami.

Na kraju knjiga priložene su autorove bilješke, kazalo osoba, pojmova i popis kratica, a uvodno slovo Fučekovoj trilogiji napisao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Ivan Fuček (1926.) je teolog-moralist. Moralnu teologiju predavao je na Papinskom sveučilištu Gregoriani. Objavio je više knjiga među kojima i knjigu duhovnih vježbi "Vojevati pod Kristovom zastavom".

(Hina) xmk ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara