Objavljena knjiga "Hrvatsko proljeće - Presuda Partije"

Zagrebački nakladnik "Dom i svijet" objavio je knjigu "Hrvatsko proljeće Presuda Partije", Izvještaj o stanju u Savezu komunista Hrvatske (SKH) u odnosu na prodor nacionalizma u njegove redove. L

Taj izvještaj, koji je prihvaćen na sjednici Centralnog komiteta SKH 8. svibnja 1972., ubrzo je tiskan kao knjiga i sedamdesetih godina prošloga stoljeća bio je internopartijski dokumnet.

Glavni urednik "Doma i svijeta" Mirko Mađor izjavio je kako nije bilo nikakva posebna povoda objavljivanju te knjige, pa ni izbori.

"To je tematika koju je trebalo objaviti da se vidi kako je to bilo prije trideset godina", izjavio je, dodavši kako knjiga "jednako korespondira s hrvatskom stvarnošću onda i sada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po njegovim riječima u knjizi dolazi do punog izražaja rigidan stav tadašnjega partijskog rukovodstva prema temama koje su se taložile stotinama godina u hrvatskom društvu da bi se općim buntom razrješile 90-ih godina prošloga stoljeća.

Novo izdanje, svojevrstan pretisak, razlikuje se po omotnici i njezinoj ilustraciji, naslovu te izdavaču. Na prednjim koricama ispod naslova "Hrvatsko proljeće - Presuda Partije" simbol je Saveza komunista - srp i čekić, oznake izdavača, a na zadnjoj korici isječak hrvatske zastave s grbom Republike Hrvatske.

Objavljena knjiga sada je prvi put, kako napominje nakladnik, dostupna široj javnosti.

Knjiga je objavljena u biblioteci "Povjesnica" bez predgovora ili pogovora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara